fbpx

Švicarji so si izborili referendum glede zakonske uveljavitve homoseksualnih “psevdoporok”

Foto: Pixabay

Švicarji se ne nameravajo kar predati v boju proti legalizaciji t. i. homoseksualnih porok, ki jih je parlament sicer uzakonil leta 2020. V zvezi s tem morajo lokalne oblasti razpisati referendum.

Decembra lani je švicarski parlament sprejel zakon, ki dovoljuje “psevdoporoke” homoseksualnih parov. Vendar pa so nasprotniki zakona, v okviru peticije, uspeli zbrati preko 61 tisoč podpisov, saj želijo v tej zadevi izpeljati referendum. Sodišče je potrdilo, da gre za dovolj veliko število podpisov, saj bi jih zadostovalo že 50 tisoč, poroča Polonia Christiana.

Podpisi so bili zbrani v 100 dneh od uradne objave zakona, da bi ga zablokirali. Seznam je bil sicer pripravljen že sredi marca. Homoseksualni aktivisti pa so se lotili konkurenčne pobude za sprejem novega zakona. Iniciativo je sicer podprlo 107 tisoč oseb. Če bo zakon stopil v veljavo, bodo tudi transspolniki upravičeni do spremembe svojega uradnega spola in to v nasprotju s svojo biološko danostjo.

Švicarji bodo sami odločili o porokah homoseksualcev
Najzgodnejši datum za referendum je lahko septembra, določen pa bo v maju. Homoseksualni aktivisti ob tem apelirajo na javnomnenjske  raziskave, ki ugotavljajo, da se preko 80 odstotkov Švicarjev strinja z zakonsko uveljavitvijo tovrstnih porok. Prepričani so, da referendum ne bo zaustavil legalizacije zakonodaje.  “Psevdoporoke” so med drugim legalizirane v Franciji (od l. 2013) in v Nemčiji (od l. 2017). Prav tako je znano, da je ameriško vrhovno sodišče leta 2015 razsodilo, da je homoseksualna poroka ustavna pravica. 

Domen Mezeg