fbpx

Svojci žrtev napada v Parizu pozivajo k bojkotu dneva žalovanja. Poglejte, zakaj

Foto: epa

Svojci žrtev terorističnih napadov v Parizu pozivajo k bojkotu dneva žalovanja, saj francosko vlado obtožujejo, da je dopustila napade in smrt 130 ljudi. Razočarani so, da se po januarskih napadih na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo ni spremenilo prav nič. 

Družine in svojci umrlih v pariških napadih obtožujejo francosko vlado, da je slabotna in je dopustila teroristične napade ter s tem zakrivila smrt 130 ljudi. Zato pozivajo k bojkotu dneva žalovanja.

Morda vas zanima tudi:
-Ganljiv poklon Parizu na podelitvi ameriških glasbenih nagrad
-Kako premagati Islamsko državo

Spomin na Charlie Hebdo in obljube o državni varnosti
Jean-Marie de Peretti
, oče 33-letne glasbenice, ki je umrla v pokolu v klubu Bataclan, je za Daily Mail pojasnil nezadovoljstvo svojcev: ”Še vedno se spominjam januarskih napadov. Naslednji dan po njih smo lahko poslušali zelo stroge izjave in naznanila. S protestnim shodom na pariških ulicah je državna varnost takrat postala nacionalna zadeva. V vse to smo verjeli, a poglejte, kaj se je zgodilo sedaj.” 

Emmanuelle Prevost, sestra umrlega v pariških pokolih: ”V Franciji je mogoče, da si povezan s terorističnim omrežjem, greš v Sirijo in povsem svobodno prideš nazaj.” 

V državi je preveč radikalistov, ki se lahko nemoteno oborožujejo
De Peretti je kot enega od razlogov za pokole navedel tudi preveč prepustne državne meje. K bojkotu je pozvala tudi Emmanuelle Prevost, ki je v napadih izgubila brata. Na svojem Facebook profilu je zapisala: ”Kot družina Francios-Xavierja Prevosta, žrtve pokola v Parizu, pri dnevu žalovanja ne bomo sodelovali. Ne sprejemamo roke, ki nam jo ponujajo predstavniki države.” Kot je še dodala, je v državi preveč francoskih radikalistov, ki se lahko nemoteno oborožujejo in pripravljajo na džihad. ”V Franciji je možno, da je človek, ki je zagrešil umor leta 2006, obsojen leta 2008 in že leta 2013 spet na prostosti,” se je Prevostova navezala na Jawada Bendaouda, ki je svoje stanovanje posodil napadalcem.

Svojci Hollandu: Nujno bi morali ukrepati prej
”Nič se ni zgodilo, deset mesecev po Charlieju Hebdoju so isti ljudje spet napadli in tokrat ubili še mnogo več ljudi,” je dodala Emmanuelle Prevost, ki je predsedniku Hollandu napisala tudi osebno sporočilo, v katerem je zapisala: ”Gospod predsednik, hvala, vendar vašega sočutja in ponujene roke ne želimo, saj ste delno odgovorni za to, kar se nam je zgodilo. Nujno je bilo ukrepati prej, že napadi januarja bi morali biti dovolj za ukrepanje.”

M. G.