fbpx

‘Ta oseba ne obstaja’: absurd socialističnih volitev

Foto: epa.

Venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je na nedeljskih volitvah v ustavodajno skupščino pričakalo neprijetno presenečenje. Na volišču je moral pokazati osebni dokument, ki ga je računalniški sistem zaznal kot ‘neveljavnega’. Računalniški sistem je izpisal, da ‘ta oseba ne obstaja ali je bila osebna izkaznica preklicana’, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maduro se je propagandno hotel pokazati kot prvi Venezuelec, ki bo oddal svoj glas na nedeljskih volitvah in imel pred vstopom na volišče celo krajši nagovor, nato pa je dejal: “Preverimo mojo domovinsko kartico, da bo tako za vedno zabeleženo, da sem prišel voliti in bo moja domovinska kartica s tem zaznamovana za vse življenje – da sem torej glasoval na zgodovinski dan ustavodajne skupščine.” Ko pa je preveril osebno izkaznico, je bila ta neveljavna.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je oddal svoj glas na volitvah v ustavodajno skupščino. (Foto: STA).

Uslužbenec na volišču je celotno polomijo posnel in objavil na spletu, videoposnetek pa je že zaokrožil po svetu in razkril absurdno delovanje socialističnega sistema t. i. ‘domovinskih kartic‘, ki jih je uvedel Maduro, uradno z namenom lažjega dokazovanja Venezuelcev do upravičenosti do subvencionirane hrane in drugih socialnih programov. A opozicija že vse od uvedbe spornih kartic opozarja, da gre le še za eno v vrsti sredstev vladnega nadzora nad prebivalstvom in služi le za podkupovanje vladnih podpornikov s subvencijami, hkrati pa lahko vlada na takšen način nadzoruje vladne uslužbence na volitvah.

Po Madurovi polomiji je opozicijski poslanec Freddy Guevara na Twitterju zapisal, da je oblast očitno precenila sposobnosti vlade za orwellovski nadzor. “Sistem očitno ne deluje. Če si javni uslužbenec, je povsem jasno, da ne vedo, ali si volil ali ne,” poroča STA.

Na dan volitev v ustavodajno skupščino so potekali množični protesti. (Foto: epa).

V nedeljo so kljub pritiskom in opozorilom mednarodne javnosti potekale sporne volitev v ustavodajno skupščino, s katerimi si želi vladajoča stranka Nicolasa Madure zagotoviti še večjo oblast.

Na volitve se je odzvala tudi mednarodna javnost. ZDA številne druge države, kot sta Mehika in Peru, izidov nedeljskih volitev ne priznavajo, EU pa je izrazila zaskrbljenost nad usodo demokracije v Venezueli. Medtem Maduru ob strani stojijo tradicionalne zaveznice Bolivija, Nikaragva, Rusija ter najtesnejša socialistična zaveznica Kuba.

Odzivi v Evropski uniji so bili ostri. “Ustavodajna skupščina, ki so jo izvolili v vprašljivih in nasilnih okoliščinah, ne more biti del rešitve trenutne krize,” so sporočili in dodali, da se bo EU še naprej zavzemala za mirno rešitev situacije v Venezueli, a hkrati obsodili varnostne sile, ki uporabljajo prekomerno silo proti protestnikom, ki že več mesecev vztrajajo na ulicah.

Protestnica drži napis ‘Mir s svobodo’ med protesti proti vladi in izidu volitev v nacionalno skupščino. (Foto: epa).

ZDA so prav tako obsodile volitve, “ki naj bi zamenjale legitimno izvoljeno nacionalno skupščino in spodkopala pravico venezuelskega ljudstva do pravice do samoodločbe. ZDA podpirajo venezuelsko ljudstvo in njihove izvoljene predstavnike v njihovem prizadevanju za obnovo države in polno delujoče demokracije,” so zapisali v uradnem sporočilu. Hitro so bile uvedene tudi finančne sankcije proti južnoameriškemu diktatorju, kateremu so zamrznili  njegovo premoženje v ZDA, ameriškim državljanom pa prepovedali poslovanje z njim. “Nedeljske nezakonite volitve so dokaz, da je Maduro diktator, ki ne upošteva volje venezuelskega ljudstva,” je sankcije utemeljil ameriški finančni minister Steven Mnuchin. 

Na nove ameriške sankcije se je že odzval Nicolas Maduro, ki pravi, da ameriški predsednik z vmešavanjem v notranje zadeve Venezuele dela največjo napako v svojem življenju, ter dodal: “Ponosen sem na te sankcije, gospod imperialist Donald Trump,” poroča STA.

U. V.