Taborišče za 300 tisoč migrantov v Atenah

Foto: iStock

V Grčiji se krepi strah, da bi v državi ostalo ujeto večje število beguncev in migrantov, če bodo druge evropske države – in še posebej sosednja Makedonija  zaprle svoje meje. Visoki komisariat ZN namerava zato poskrbeti za začasne namestitve v pristanišču Solun.

Kakih 20 tisoč beguncev in migrantov bi lahko za krajši čas nastanili v hotelih in zasebnih stanovanjih, je pojasnil predstavnik UNHCR Petros Mastakas. Na srednji rok bi število namestitev lahko povečali na 60 tisoč. Kot je dejal, razmišljajo tudi o uporabi vojaških poslopij na severu Grčije, čemur pa vojska zaenkrat še nasprotuje.

Župan Soluna Gianis Butaris je pobudo UNHCR za časnik pozdravil kot priložnost, da se reševanje begunske krize finančno podpre s sredstvi iz tujine, saj grške občine, mesta in tudi država denarja za to po njegovih besedah nimajo.

Belgijci predlagajo taborišče za migrante v Atenah
Za migracije pristojni grški minister Janis Muzalas pa je danes razkril, da je Belgija na ponedeljkovem srečanju notranjih ministrov EU v Amsterdamu predlagala, da bi na širšem območju Aten postavili taborišče za 300 tisoč migrantov.

Belgijski državni sekretar, pristojen za migracije, Theo Francken je dejal le, da potekajo intenzivne razprave o vzpostavitvi zatočišč za 200 ali 300 tisoč beguncev. Pri tem je omenil velika begunska taborišča na zunanji meji EU.

Muzalas pa je še povedal, da je Belgija predlagala tudi, da bi Grčija migrante “potisnila nazaj”. “To je nezakonito,” je dejal Muzalas in dodal, da so Atene to zavrnile. Ocenil je še, da so številne države v paniki, Grčija pa je v težki situaciji.

V mestu Atene je več kot 655 tisoč prebivalcev, kar pomeni, da bo v mestu kar tretjina prebivalcev migrantov. Na širšem območju Aten pa živi nekaj več kot 3 milijone prebivalcev, od teh bo očitno 10 odstotkov migrantov.

N. K., STA