fbpx

Tadžikistan pripravil seznam več sto homoseksualcev, ki jih želi ”očistiti”

Foto: iStock

Tadžikistan je pripravil seznam več sto domnevno homoseksualnih državljanov in jih pozval k obveznemu testiranju za spolno prenosljive bolezni. Mnogi islamski pridigarji so k ubijanju gejev odkrito pozvali in vernike poučevali o Alahovem prekletstvu nad njimi.

Seznam je pripravljen na podlagi ene izmed tamkajšnjih LGBT raziskav, navaja revija Zakonnost. Delavci na področju človekovih pravic pa nad pozivom niso bili najbolj navdušeni, saj že vseskozi opozarjajo na naraščajočo homofobijo, ki se širi po celotni azijski regiji. Članek v omenjeni reviji omenja, da so zvezni tožilci v okviru operacij ”morala” in ”čiščenje” identificirali kar 319 gejev in 48 lezbijk. Sicer o testih, ki jih bodo izvedli, ne poročajo podrobno, a naj bi posameznike na seznam dodali “zaradi ranljivosti v družbi in omogočanja njihove varnosti ter preprečevanja prenosa spolno prenosljivih bolezni, poroča UK Independent.

Čeprav je Tadžikistan leta 1998 homoseksualnost dekriminaliziral in ukinil zakon iz sovjetskega časa, tema ostaja sporna, homoseksualci pa še zmeraj poročajo o diskriminaciji. Boris Dittrich, odvetnik in zagovornik LGBT skupnosti in njihovih pravic, je dejal, da je register nekakšen “trend, v katerem oblasti v nekdanjih sovjetskih republikah ciljajo na homoseksualce”. Povedal je, da se “homofobija in takšna politika vse bolj širi. Vlada je začela označevati homoseksualce in pripravljati sezname”.

A. L.