fbpx

Tajna operacija FBI: V zaporu se je Američan spreobrnil v islam, po nekaj tednih na prostosti pa so ga zaradi sodelovanja z ISIS ponovno aretirali

Casey Charles Spain (Foto: Youtube)

28-letnik je po sedmih letih, preživetih v zaporu, kjer je pristal zaradi ugrabitve in posilstva, prišel na prostost. V času bivanja v zaporu je spremenil vero in postal še večja pošast, kot je že bil. Po spreobrnitvi v islam si je na hrbet vtetoviral zastavo ISIS-a ter začel verjeti, da njegova nova religija zahteva izdajo in množične umore. FBI je zaradi njegovih namenov izvedel tajno operacijo, nato pa so ga ponovno aretirali.

FBI je aretiral moškega iz Virginije, domnevnega zagovornika islamske države, nekaj tednov po tem, ko so ga izpustili iz državnega zapora. 28-letni Casey Charles Spain je v zaporu zaradi ugrabitve in posilstva preživel sedem let, izpustili pa so ga 11. avgusta.

V času bivanja v zaporu je Spain postal radikalen in sprejel ekstremistične islamske poglede na svet. Na obraz so mu sojetniki vtetovirali napis ”Cop Killa” (morilec policajev), na hrbet pa zastavo ISIS-a,” je zapisano v sodnih dokumentih. Zaupna vira, ki sta bil v stiku s Spainom, medtem ko je bil v ječi, sta ločeno potrdila, da je Spain prisegel zvestobo voditelju ISIS-a Abu Bakru al-Baghdadiju, poročajo na Jihad Watchu. Zatrdila sta tudi, da jima je Spain dejal, da namerava odpotovati v tujino in se v imenu ISIS pridružiti džihadu. Rekel jima je, da, če mu oblasti ne bodo dovolile odpotovati, bo začel groziti vsej Ameriki.

Zaradi teh informacij je FBI Spaina začel nadzorovati takoj po izpustitvi iz zapora,” je dejala predstavnica ameriške tožilke Dana Boente. ”Naš nadzor je vključeval prikrite stike s Spainom prek tajnih agentov FBI-ja, ki so delovali pod krinko in prek ovaduha.” Po besedah urada ameriškega državnega tožilca jim je Spain večkrat zaupal, da si želi pištolo in da podpira ISIS. Zaradi njegove nasilne zgodovine, izjav in nestrpnosti je FBI organiziral tajno operacijo. Spain je želel pištolo, FBI delavci pa so mu jo pod krinko predali. Orožje, uporabljeno pri tajni operaciji, je 9-milimetrski glock. Zaradi varnostnih razlogov mu je osebje FBI predalo inertno pištolo.

Operacijo so izvedli 31. avgusta zunaj Spainove hiše. ”Na srečanju je tajni agent Spainu posredoval zgoraj opisano strelno orožje. Takoj zatem ga je presenetila celotna ekipa, ki se je ves čas skrivala. Želeli so ga aretirati, a je ta poskušal pobegniti tako, da je tekel in skočil čez bližnjo ograjo,” je dejala predstavnica. ”Hitro so ga ulovili in spravili na tla, odvzeli pa so mu mobilni telefon in pištolo.” Na sodišče se bo vrnil 6. septembra.

A. L.