fbpx

Tajne enote Islamske države so začele z uvajanjem Britancev v Siriji, da jih pripravijo na nove teroristične napade

foto: iStock

Aretirani pripadnik Islamske države (IS) je priznal, da so džihadisti umeščeni v brigado Al-Kharsa, kjer prestajajo težavne programe usposabljanja. Po pričanjih islamista jih je 50 že uspešno opravilo program. Tajna enote IS so začele z uvajanjem Britancev v Siriji, da jih pripravijo na novi val terorističnih napadov, katerih izvedbo načrtujejo v Združenem kraljestvu.

Tajna enota IS, odgovorna za napade v Parizu in Bruslju, trenutno usposablja Britance v Siriji, da bi v Združenem kraljestvu sprožila novi val terorizma. Boj proti IS, ki so ga zaustavile kurdske sile v Siriji, je pokazal, kako so bili džihadisti vpeljani v brigado Al-Kharsa, ko so prispeli v tako imenovani kalifat teroristične skupine. Potencialni bombni napadalci so pred začetkom napada prestali težaven program usposabljanja.

Islamski ekstremisti uspešnejši kot protiteroristične enote
Po poročanju The Sunday Timesa je eden od borcev dejal: “Napadalci, ki so sodelovali v napadu v Parizu in Bruslju, so bili trenirani v kampu in odposlani iz Sirije v Evropo.” Dodal je še: “Težko je. Vsakemu Evropejcu, ki prečka mejo, je ponujena priložnost, da se jim pridruži. Če jih usposabljanje začne 20, je ponavadi samo pet tistih, ki ga tudi zaključijo. Zatem so odposlani v Evropo, kjer se pridružijo napadom.” Osumljeni terorist je razkril, da je 50 džihadistov iz Združenega kraljestva in drugih evropskih držav že prestalo urjenje in uspelo končati program. Povedal je, da so poveljniki IS aktivno v stiku s “spalnimi celicami” v Veliki Britaniji.

Evropa je utrpela že preveč človeških žrtev
Marca 2016 so tri usklajene eksplozije na bruseljskem letališču in podzemni železnici povzročile smrt več kot 30 ljudi, več kot 200, vključno z dvema Britancema, pa je bilo ranjenih. Krvavi in zmedeni potniki so nemudoma zapustili letališča, ko jih je med preverjanjem jutranjih letov presenetila eksplozija.

 

V enem od najhujših in največjih usmerjenih napadov v Parizu leta 2015 je umrlo 130 ljudi, na stotine jih je bilo ranjenih. Islamski ekstremistični samomorilci, Francozi, Omar Mostefai (29), Samy Amimour (28) in Foued Mohamed-Aggad (23) so vdrli v koncertno dvorano, ko je nastopala rock skupina Eagles Of Death Metal, medtem pa so drugi džihadisti napadali tudi številne kavarne in stadion Stade de France.

K. F.