fbpx

Tajni dokumenti o preiskavi Gazproma razkrili dvojna pravila EU: Kar velja za Nemce, ne velja za druge

Gazpromove cev za plinovod (vir: twitter)

Iz tajnih dokumentov EU, ki so pricurljali v javnost, je razvidno, da je EU vedela za Gazpromovo politično izsiljevanje in pritiskanje na države na vzhodu EU ter ni storila ničesar, kar je omogočilo Nemčiji, da se je v nastalem položaju močno okoristila.

Dokumenti, ki so bili del najdaljše preiskave EU, so razkrili, da je ruski energetski gigant vršil pritisk nad državami na vzhodu EU ter z zavajajočimi cenami sistematično drobil enotni energetski trg EU.

Strokovnjak za energijsko pravo v Atlantskem svetu, profesor Alan Riley, je odkritje komentiral z besedami: “To je zelo pomembno. Kar ti dokumenti kažejo, je dejstvo, da je prihajalo do sistematične zlorabe dominantnega položaja in da je bilo to storjeno zaradi političnih razlogov.”

Nemška kanclerka Angela Merkel (Vir: Twitter)

“Gazprom je na vsakem koraku drobil evropski energetski trg. In zdaj je (Evropska) komisija pripravljena sprejeti dogovor, ki obravnava vzhodne Evropejce, kakor da nasploh niso državljani članic EU,” je še dodal.

Dvojna merila EU
Poljski politiki po pisanju spletnega portala Express niso skoparili s kritikami na račun Nemčije. Dokumenti so namreč razkrili, da medtem, ko je bila Poljska prisiljena plačevati 350 dolarjev za tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina, je Nemčija sklenila lastni dogovor, po katerem je plačevala pičlih 200 dolarjev za enako količino.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Vir: Twitter)

Dokumenti razkrivajo, da so med oškodovanimi državami  Slovaška, Poljska, Latvija, Litva, Madžarska, Estonija, Češka ter Bolgarija. Čeprav se je EU zavedala, kaj se dogaja, pa naj ne bi ničesar storila zaradi vpliva, ki ga ima v Evropskem parlamentu Nemčija. Evropski birokrati so skušali svojo krivdo prevaliti na Ruse. “Nepravično in politično motivirano postavljanje cen je osrednja točka Gazpromove korporativne strategije.”

Ivan Šokić