Tajni dokumenti o preiskavi Gazproma razkrili dvojna pravila EU: Kar velja za Nemce, ne velja za druge

Gazpromove cev za plinovod (vir: twitter)

Iz tajnih dokumentov EU, ki so pricurljali v javnost, je razvidno, da je EU vedela za Gazpromovo politično izsiljevanje in pritiskanje na države na vzhodu EU ter ni storila ničesar, kar je omogočilo Nemčiji, da se je v nastalem položaju močno okoristila.

Dokumenti, ki so bili del najdaljše preiskave EU, so razkrili, da je ruski energetski gigant vršil pritisk nad državami na vzhodu EU ter z zavajajočimi cenami sistematično drobil enotni energetski trg EU.

Strokovnjak za energijsko pravo v Atlantskem svetu, profesor Alan Riley, je odkritje komentiral z besedami: “To je zelo pomembno. Kar ti dokumenti kažejo, je dejstvo, da je prihajalo do sistematične zlorabe dominantnega položaja in da je bilo to storjeno zaradi političnih razlogov.”

Nemška kanclerka Angela Merkel (Vir: Twitter)

“Gazprom je na vsakem koraku drobil evropski energetski trg. In zdaj je (Evropska) komisija pripravljena sprejeti dogovor, ki obravnava vzhodne Evropejce, kakor da nasploh niso državljani članic EU,” je še dodal.

Dvojna merila EU
Poljski politiki po pisanju spletnega portala Express niso skoparili s kritikami na račun Nemčije. Dokumenti so namreč razkrili, da medtem, ko je bila Poljska prisiljena plačevati 350 dolarjev za tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina, je Nemčija sklenila lastni dogovor, po katerem je plačevala pičlih 200 dolarjev za enako količino.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Vir: Twitter)

Dokumenti razkrivajo, da so med oškodovanimi državami  Slovaška, Poljska, Latvija, Litva, Madžarska, Estonija, Češka ter Bolgarija. Čeprav se je EU zavedala, kaj se dogaja, pa naj ne bi ničesar storila zaradi vpliva, ki ga ima v Evropskem parlamentu Nemčija. Evropski birokrati so skušali svojo krivdo prevaliti na Ruse. “Nepravično in politično motivirano postavljanje cen je osrednja točka Gazpromove korporativne strategije.”

Ivan Šokić

 • Dostmamrecesije

  Birokrati EU so podkovani s korupcijo.

 • stajerc5

  Sokic, ocena -1* za clanek!!!! Kje je ozadje, kje je Schröder, kje je Frau Merkel z ozadjem Honeckerja, kje je povezava z FDP… Ne pisi clanka, ce nimas pojma ali samo malo za hec blefiras!!!

  • Burek Burecki

   Dejansko ne pozna raziskave. Kot “novinar” bi mogel dobro vedeti ter se pozanimati pri poznavateljih kako in zakaj neka zadeva doloceno stece. Verjetno pisari na pamet…

 • lokec

  pa ne dat na ruse.

 • hle

  Ene države moramo plačevat tranzit preko Ukrajine kjer ga še nekaj pokradejo druge preko Belorusije med tem ko imajo Nemci že severni tok1 in jim ni treba dodatno plačevat nobenega tranzita lahko bi pa zraven navedli še ceno LNG plina iz skrilavcev preko luže tako za primerjavo da vemo o čem govorimo

 • xtc

  Tole bo udarilo Mercklovo in EU birokrate,pa tudi Ruse hudo po prstih.

  • stajerc5

   “Nasi” so danes podpisali petletno pogodbo za ruski plin.
   Prej kot v petih letih bodo (sorry) drkali kurac v Murglah pozimi, da jim bo toplo. Pravzaprav upam, da bodo takrat ze vsi mrzli…, samo mi ga bomo nasrkali!

 • Prdo

  Hahaha ha a nebi malo pokazali solidarnosti z Nemci haha ofce zarukane

  • cosmosjasnovidec

   Pedro pasjejebski zapri kljun in ššššcccccccc driska buzerantska.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

 • Prdo

  Dobro da smo ukinili južni tok to je bilo iz solidarnosti nekateri v Evropi že kupujejo ameriški plin sicer je ruski ga pa Amerikanac proda ofcam evropskim

 • sodnikisozločinci

  Upam, da bodo višegrajci uvedli sankcije proti Nemčiji, pa da ta genocidna tvorba EU dokončno crkne.

 • Burek Burecki

  Mogoce pa nemceljni kupujejo dost vecjo kolicino plina in imajo popuste? Po pogodbah lahko cene nihajo glede na partnerja. Se pravi dolgorocni partner, ki se je zavezal za vec let kot en nov prislek seveda ima ugodnosti. Vsak ekonomist to ve. Drugace pa to delajo vsi. Tudi amazon prodaja po razlicnih cenah isti artikel, alibaba tudi. Se na steamu so cene razlicne za isto igro ali programsko opremo glede na lokacijo kupca….
  Se pravi vsi se smejo igrati “cenovno diskriminacijo”, samo ruseljni ne?

  • stajerc5

   Prodajas cevapcice ali kostanj ali preprodajas Amazon srot naprej?
   Pimpek, ti primerjas zobotrebec z brazilskimi gozdovi. To so milijardne dolgorocne investicije, ki vezejo! Ti nimas nulkomanuljezus pojma o gospodarstvu, zato zapri buredzijo ali pa ravno obratno, posveti se samo bureku!!!

 • cosmosjasnovidec

  Nemčija,Francija ter Belgija že od samega začetka Unije gulijo vse države v njej katastrofalno.Prav zaradi tega je Britanija izstopila iz nje.
  Nobena država ni bila tako upostošena kot sedaj v uniji z Slovenijo vred.Sedaj levuharji kradejo kot srake ter manipulirajo z kamelotrajbarsko muslimansko golaznijo.
  Zgoraj omenjene države tudi mastno služijo od arabcev kateri jim plačujejo ogromne zneske,da se ta nekoristna golazen izseli iz arabije v Europo,da ne bi onesneževala tamkajšnjih arabskih mest.
  To je seveda razlog naseljevanja kamelotrajbarjev z strani prasice “merkelce” v EU najebejo pa državljani europe kateri ne dobijo niti centa stran od tega arabskega plačila ampak si ga ta trojka razdeli med sabo.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec