Grčija zanemarja nadzor, Makedonija pa je zaprla meje

Foto: epa

Pritisk Evropske unije na Grčijo se krepi. Evropska komisija je namreč sprejela osnutek tajnega poročila, ki ugotavlja resne pomanjkljivosti na grški zunanji meji. Medtem je Makedonija popoldne zaprla mejo in preprečila migrantov vstop v državo.

Grške oblasti so sporočile, da Makedonija ne sprejema več migrantov, ki so se od tam odpravili proti središču Evrope. Tako je okoli 2600 migrantov ostalo na grški strani meje, poroča ABC News. Makedonska policija naj bi grško stran obvestila, da prihaja na makedonsko-srbski meji do “zastoja” migrantov, zato mora začasno zapreti železniški prehod Gevgelija z Grčijo. Kdaj bodo Makedonci mejo znova odprli, zaenkrat ni jasno.

Če Grčija ne bo upoštevala komisije, sledijo sankcije
Podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, ki je poročal o poteku kolegija komisarjev, pa je povedal, da Grčija resno zanemarja obveznosti na zunanji meji Evropske unije.

Osnutek tajnega poročila o Grčiji morajo zdaj potrditi še članice. Če bodo te poročilo potrdile, bo komisija pripravila priporočila za ukrepanje Grčije, ki bo imela nato tri mesece časa, da pomanjkljivosti odpravi.

Komisija lahko v primeru, če Grčija ne bi upoštevala priporočil, uporabi 26. člen schengenskega zakonika, ki omogoča do dveletni nadzor notranje meje v eni ali več članicah schengenskega območja. Današnja ostra sporočila iz Bruslja so prvi odziv na ponedeljkov poziv notranjih ministrov unije, naj komisija pripravi podlago za uporabo 26. člena. Ta člen je namreč skrajna možnost nadzora v schengnu.

A. R., B. O., STA