fbpx

Tajvan bi morali sprejeti med polnopravne člane OZN

Foto: epa

Tajvan želi vnovični sprejem v polnopravno članstvo OZN. Poudarjajo, da bi lahko bil močan dejavnik pri svetovnem okrevanju po pandemiji kitajskega virusa. 

Tajvanski zunanji minister Jaushieh Joseph Wu je nedavno poslal cirkularno pismo, v katerem meni, da je čas, da OZN sprejme Tajvan kot enakovrednega partnerja, ki želi pomagati in bi bil močan dejavnik pri hitrejšemu okrevanju po pandemiji covida19.

Pismo objavljamo v celoti:

“Pandemija covida19 pustoši po vsem svetu in za seboj pušča strahotne družbenoekonomske posledice, pri čemer ne prizanaša skorajda nobeni državi. Prizadela je svetovno trgovino, povečala revščino, otežila izobraževanje in spodkopala enakost spolov.

Soočene z novim povečanjem števila okužb zaradi bolj nalezljive virusne različice delta države usmerjajo pogled k Organizaciji združenih narodov (OZN), da bi izboljšale ukrepe za rešitev krize ter zagotovile hitrejše okrevanje in trajno obnovo. Gre za izjemno zahtevno nalogo, ki zadeva vse nas, in čas je, da vodilno svetovno telo medse sprejme Tajvan, dragocenega in vrednega partnerja, pripravljenega pomagati.

V zadnjih nekaj mesecih se je Tajvan tako kot mnoge druge države spopadal z naraščanjem števila okužb z novim koronavirusom. Razmere je hitro obvladal ter postal še bolj pripravljen sodelovati z zavezniki in partnerji pri spopadanju z izzivi. Uspešen odziv Tajvana na pandemijo in njegova konkretna pomoč partnerskim državam po svetu prepričljivo potrjujejo, da bi njegova vloga v sistemu OZN bila konstruktivna.

Vendar pod pritiskom Ljudske republike Kitajske (LRK), OZN in njene specializirane agencije še vedno zavračajo Tajvan, pri čemer se izgovarjajo na Resolucijo Generalne skupščine ZN 2758 (XXVI), ki so jo sprejeli leta 1971. Toda resolucija je kristalno jasna: obravnava samo vprašanje zastopanosti Kitajske v OZN; v njej ni nobene omembe suverenosti Kitajske nad Tajvanom, resolucija pa tudi ne  pooblašča LRK za zastopanje Tajvana v sistemu OZN. LRK ni nikoli vladala Tajvanu. To je realnost in dejansko stanje v Tajvanski ožini. Tajvansko ljudstvo lahko na mednarodnem prizorišču zastopa le njegova narodno izvoljena vlada. LRK z namernim enačenjem besedila resolucije s svojim “načelom ene Kitajske” vsiljuje OZN svoja lastna politična stališča.

A tu še ni konec absurda. Izključitev Tajvana iz OZN onemogoča tudi delovanje tajvanske civilne družbe. Tajvancem je namreč prepovedan dostop do prostorov OZN; prepovedani so jim tako vodeni ogledi kot srečanja, medtem ko tajvanski novinarji ne morejo pridobiti akreditacije za spremljanje dogodkov OZN. Razlog za tako diskriminatorno obravnavo tiči samo v državljanstvu. Izključitev tajvanske civilne družbe iz OZN izničuje ideal multilateralizma in je v nasprotju s temeljnimi načeli OZN, ki se zavzema za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Že šest desetletij Tajvan pomaga partnerskim državam po vsem svetu. Vse od sprejetja Agende OZN 2030 Tajvan svojim partnerjem pomaga pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, v zadnjem času pa se vključuje v prizadevanja za odzivanje in okrevanje po pandemiji. Tajvan je pripravljen deliti svoje izkušnje in skupaj z globalnimi partnerji ustvariti boljšo in odpornejšo prihodnost.

Generalni sekretar OZN António Guterres je poudaril, da je pandemija covida 19 izpostavila našo ranljivost in medsebojno povezanost. Svetu lahko pomagamo le, če sodelujemo vsi. Z zanikanjem partnerjev, ki lahko pomagajo, svet trpi moralno in materialno izgubo. Čas je, da se Tajvanu dopusti, da pomaga.”

Bogdan Sajovic