Tajvan obvladuje največji delež svetovnega trga s čipi

Foto: Pixabay

Navkljub prizadevanjem Evropske unije in Združenih držav, da zaradi naraščajočega povpraševanja doma vzpostavijo lastne proizvodne verige čipov, bo Tajvan še naprej užival veliko konkurenčnost na področju zrelih in naprednih procesov tehnologij čipov, je v sredo poudarila analitičarka.

“Tajvan je v tem pogledu še vedno močno konkurenčen,” je po navedbah Focus Taiwan poudarila Liu Pei-chen, raziskovalka na Tajvanskem inštitutu za ekonomske raziskave, ko je razpravljal o Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) – vodilnem svetovnem proizvajalcu polprevodnih čipov. “TSMC uživa 63-odstotni tržni delež po vsem svetu v smislu čipov, naprednejših od 10 nanometrov,” je dejala Liu.

“Na področju čipov, ki uporabljajo zrele tehnologije, ima TSMC tudi 20 odstotkov svetovnega trga – največjega na svetu,” je še dejala in dodala, da bo v luči tega Tajvan kljub močno spreminjajočemu se okolju še naprej igral pomembno vlogo pri svetovni proizvodnji čipov tako v vrhunskih kot v zrelih procesnih tehnologijah, je napovedala.

Priložnost tudi za EU
Evropska komisija je v torek predstavila evropski zakon o čipih, ki naj bi zagotovil krepitev proizvodnje polprevodnikov v Evropi in s tem digitalno suverenost EU. Bistvena je predvidena prilagoditev pravil o državnih pomočeh za lažjo vzpostavitev prvih proizvodnih zmogljivosti te vrste v Evropi.

Foto: Pixabay

Akt EU o čipih bo tako gradil na prednostih, ki jih ima Evropa kot vodilna raziskovalna in tehnološka organizacija in mreža v svetovnem merilu ter gostiteljica pionirskih proizvajalcev opreme, in obravnaval nerešene pomanjkljivosti. Vzpostavil bo uspešen sektor polprevodnikov in odporno dobavno verigo. Skupaj z državami članicami in našimi mednarodnimi partnerji bo mobiliziral za več kot 43 milijard evrov javnih in zasebnih naložb, poleg tega pa se bodo v njegovem okviru določili tudi ukrepi za pripravo in hiter odziv na kakršne koli prihodnje motnje v dobavnih verigah, ter njihovo preprečevanje in predvidevanje. Uniji bo omogočil izpolnitev njenega ambicioznega cilja, tj. da bi svoj trenutni tržni delež podvojila na 20 odstotkov v letu 2030.

Januarja je predstavniški dom ameriškega kongresa predstavil predlog zakona, ki želi povečati konkurenčnost države v industriji čipov, vključno z dodelitvijo 52 milijard ameriških dolarjev za subvencioniranje proizvodnje in raziskav polprevodnikov v zasebnem sektorju.

Nina Žoher