Tako bi potekala vojna med ZDA in Severno Korejo, če bi se začela jutri

Kim Jong-un in Donald Trump (Foto: epa)

Konflikt med ZDA in Severno Korejo je daleč od tega, da bi bil zglajen. Tudi zato številni že ugibajo, kako bi bilo, če bi državi stopili v vojno. Severnokorejska vojaška mašinerija bi po ocenah zdržala največ tri tedne v vojni z ZDA, če bi se ta začela jutri.

Severna Koreja ima približno šest milijonov vojakov, ki so pripravljeni na boj, a strokovnjaki menijo, da se ne bodo mogli boriti predolgo. Prvi mož Pjongjanga diktator Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump nenehno grozita drug drugemu, in če bosta nadaljevala s takim tempom, potem se bo vojni res težko izogniti.

Kljub vsem sankcijam in mednarodnim kritikam Pjongjang še naprej razvija jedrski in raketni program.

Poseben vojaški načrt Severne Koreje
Bruce Bechtol
,  profesor na univerzi v Teksasu in nekdanji analitik v Pentagonu za območje severovzhodne Azije, je dejal, da bi v primeru vojne Severna Koreja hitro ostala brez zalog, piše Britanski Express. Njihove zaloge streliva, hrane in goriva bi zdržale približno dva do tri tedne. “To je vse, kar imajo. Zato je njihov vojaški načrt, da dosežejo vse cilje v zelo kratkem času,” je pojasnil.

Ko bo ameriška vojska skupaj z orožjem prišla na Korejski polotok, bo severnokorejska vojska že začela razpadati zaradi pomanjkanja zalog. Bechtol je dodal še, da bi trajalo do tri tedne, da bi Trump v regijo dostavil vse tanke in vojsko. “Najprej bi morali vso vojno opremo, ki se nahaja po celotni ZDA in tudi v Evropi, naložiti na ladje. Za njeno premeščanje bi potrebovali kar nekaj časa,” je še dejal analitik.

B. O.

 • Franjo Trojner

  Kim Un je realna grožnja svetu in to grožnjo mora nekdo od treh velikih odstraniti, če bodo to ZDA tudi vredi.

  • Anonimni_Profesor

   Ne racunaj na velike tri je samo eden. Drugega je kvecjemu pol. Moskovski KGB dihur pa bi malega diktatorja Kima se naprej negoval kot svojega steklega pudlja. Upam da si razumel?

   • Aron

    Hoces rect, da je Trump dec? Saj je se otrok, zaletav, neumen.

    • sprehajalec

     percepcija desca je lahko zelo različna. zate je desc desni, za večino bralcev nove pa pač levi.

     https://pbs.twimg.com/media/CsY6UDVWIAA6NzN.jpg

     • stajerc5

      Hehe, dobra primerjava, ni kaj!

     • Hun

      ko pogledam svedske hokejiste, rokometase ..so blizje vikingom po podobi kot temu buziju, ki me takoj asocira na duhovnisko srenjo…
      drgac so potomci vikingov blizje Norvezani kot Svedi

     • sprehajalec

      Ja, teorija je, da svensk je v principu svovensk.

   • sprehajalec

    Moskovska centrala bo negovala vsakega, ki je proti ZDA. Iz čistega veselja, da se nagaja.

   • Franjo Trojner

    ZDA, EU in Indija! Kitajce in Ruse štejem na temno stran sveta in partnerice S Koreje, saj se tudi skoraj nič kaj dosti ne razlikujejo od S Korejcev in tudi tehnelogija za izdelavo atomskih bomb in ostalo orožje je iz Rusije in Kitajske, mar ne?

    • Hun

     iz kje je pa osnova tehnologije Americanov za atomic bomb…kot od nemskih in ruskih pribeglih inzenirjev

 • Aron

  Jedrski arzenal NK je edini razlog, zakaj jih ZDA niso spet napadle. Korejci se predobro spomnijo, kako so Americani v 50. Letih pobili 25% prebivalstva.

  • sprehajalec

   če boš te nebuloze bluzil kakšnemu Južnemu korejcu, te bo udaril. Napadla je jug Severna Koreja, z tankovskim vdorom. če ne bi bilo takrat američanov, ti danes ne bi vozil stare kie, ampak bi bil na kakšnem moskviču. In govorili bi o eni Koreji, pod Kimi.

   Iz pietete do korejskega ljudstva, ki so eno tako severni kot južni, se dela s severom v rokavicah. Glavno besedo pri tem ima južna koreja, ki s pomilovanjem gleda na svoje zasužnjene brate. Situacija zelo podobna Nemčiji nekoč.

   Pa še kitajci so kao zaščitniki S. Koreje. Čeprav jim je že zdavnaj ušla izpod nazora.

   • Aron

    Torej ne drzi, da so Americani pobili 25% Severnih Korejcev?

    • sprehajalec

     Ne, ker v enotah Združenih narodov, v okviru katerih so delovali Američani, so bile naslednje sile;

     Combat forces

     South Korea – 590,911
     United States – 302,483
     United Kingdom – 14,198
     Thailand – 6,326
     Canada – 6,146
     Turkey – 5,453
     Australia – 17,000
     Philippines – 1,468
     New Zealand – 1,385
     Ethiopia – 1,271
     Greece – 1,263
     France – 1,119
     Colombia – 1,068
     Belgium – 900
     South Africa – 826
     Netherlands – 819
     Luxembourg – 44

     Humanitarian aid (not counted in total above)

     Denmark (the hospital ship MS Jutlandia) – 600
     India
     Italy (Ospedale da Campo n° 68)
     Norway (NORMASH)
     Sweden

 • sprehajalec

  Bruce Bechtol je pesimist, vse skupaj bo hitreje. Zaloge niso pomembne, vsak severnokorejski vojak bi dobil v primeru vojne en saržer s 30 naboji za kalašnikovko. Verjamem, da južni korejci, ki so s Kimom najbolj ogroženi imajo načrt njegove odstranitve. Kakšna naprava za gsm signal in verjamem, da Kim mobitela ne upa uporabljati oziroma menja številke.

  Vojska se bo stopila kot pomladni sneg, začela se bodo medsebojna obračunavanja, kot v Romuniji nekoč.

  • Franjo Trojner

   Dobro 30 šusov je tud nekaj, če vemo, da imajo 6 milijonov vojakov pripravljenih za boj, za futer pa samo koruzo, izgleda, da jih bo ob pomankanju futra kr hitro minila vsa morala, volja do vojskovanja. Sicer pa, ko bo narod videl m, da totalitarni režim Una slabi, ga bo že drugi dan sam pojedo. Isto je bilo v Jugoslaviji prvo vsi bratje in oh in ah, ob razpadu pa so vsi razen nas Slovencev komaj čakali, da so lahko nože vun potegnili in tudi mit o mogočni in nepremagljivi JLA se je razpočil, ko smo jih po parih dnevih porazili in ponižane izgonoli iz naše države.

   • !!

    serješ na veliko, stari, sploh ne razumeš, da je ukrajina pod ž. soroševo oblastjo!!!!! Ne verjameš? Preberi si ž. časopis. https://www.timesofisrael.com/will-this-jewish-wunderkind-be-ukraines-next-pm/

    • Franjo Trojner

     Kje si te zdaj ti Ukrajino vun potegno? Čuj, da nisi kaj močnega v sebe potegno kaj, Ti kr beri dečko, pazi samo, da ti ne zaškodi preveč. V Ukrajini se bori na strani agresorja Putina 300 Srbov a si to tudi prečito a? Na to temo Ukrajine samo to, Ukrajina sodi v EU in zvezo NATO! Še posebej ker ukrajinski kristjani pravoslavnega obreda, priznavajo papeža)!

   • sprehajalec

    Od tistih 30 bo bolj malo izstreljeno, predvsem pa vprašanje kam. Tudi pokojna Juga je izkazovala 5 milijonov vojnih obveznikov, TO, pa Rezerva, pa redna vojska, pa partizani.

    Ti to nič ne pomaga.

 • Zavladali so levičarski Ž!!!

  Ž. OBLAST ŽELI V AMERIKI UVESTI ZAKON S KATERIM BO PREPOVEDANO KRITIZIRANJE Ž. IZRAELA! Pred Belo hišo ni več križa ampak so ž. simboli, Ameriški krščanski praočetje se verjetno v grobu obračajo!!!!! ZDA ima ž. oblast, ki nakazuje ameriški denar v ž. Izrael, medtem pa Američani gladujejo!

  O TEM BREZBOŽNI PRO Ž. LEVIČARSKI MEDIJI NE POROČAJO! https://israelpalestinenews.org/america-right-boycott-israel-threat-thats-cause-concern/

 • Zavladali so levičarski Ž!!!

  ” Povej mi koga ne smeš kritizirati in povem ti kdo nad teboj vlada” Francoski mislec Voltaire iz 17 stoletja! https://pbs.twimg.com/media/B60ZMeAIUAAk6y-.jpg:large

 • bravo

  Živela krščanska Rusija, ki ni kot Ukrajina. Ukrajina ima soroševsko ž. oblast !!!!! https://www.timesofisrael.com/will-this-jewish-wunderkind-be-ukraines-next-pm/

 • resnica boli

  “Konflikt med ZDA in Severno Korejo je daleč od tega, da bi
  bil zglajen. Tudi zato številni že ugibajo, kako bi bilo, če bi državi
  stopili v vojno. Severnokorejska vojaška mašinerija bi po ocenah zdržala
  največ tri tedne v vojni z ZDA, če bi se ta začela jutri.

  Severna
  Koreja ima približno šest milijonov vojakov, ki so pripravljeni na boj,
  a strokovnjaki menijo, da se ne bodo mogli boriti predolgo. Prvi mož
  Pjongjanga diktator Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump
  nenehno grozita drug drugemu, in če bosta nadaljevala s takim tempom,
  potem se bo vojni res težko izogniti.

  Kljub vsem sankcijam in mednarodnim kritikam Pjongjang še naprej razvija jedrski in raketni program.”

  Ameriški narod je lačen in izmučen od vseh vojn za Ž, katere bijejo že desetletja! Medtem ameriški narod nima za jest, nima služb, infrastruktura jim je ostarela.

 • janez zorman

  Kaj lahko naredi socializem v dobrega pol stoletja in kaj kapitalizem, je najbolj evidentno na korejskem polotoku. Medtem, ko južni del polotoka uporablja največ industrijskih robotov na enoto zaposlenih, na severu prekladajo opeke tako kot smo jih pri “nas” , Šamac- Sarajevo” in pri podobnih kozlarijah.

  • Hun

   kje pa ti vids socializm na “otoku”

 • Valter BraniSlav

  …”Konflikt med ZDA in Severno Korejo je daleč od tega, da bi bil zglajen.”…..

  Konflikt med Trumpom in Kimom bi lahko zgladil edinole marsal SFRJ, vrhovni poveljnik oborozenih sil, predsednik Zveze Komunistov, najvecji sin nasih narodov narodnosti, tvorec gibanja neurscenih, neutrudni borec za pravice delavskega razreda, zaprisezen marksist, heroj druge svetovne vojne, junak ki je premagal tako Hitlerja kot Stalina, najvecji prijatelj mladine, otrok, novorojenckov in ubogih starckov, rakastih bolnikov in nevrotikov, nas najvecji JOSIP BROZ TITO.
  VECNA MU SLAVA NA VEKE VEKOMAJ AMEN.

  • ,

   Tita več ni. Smo leta 2017 in narodi danes morajo vedet kako in kaj naprej.

   • Valter BraniSlav

    Zal nasega ljubega marsala ni vec med nami.
    Imamo pa Orbana in Trumpa… Orban je zelo pameten in hraber, Trump pa je malo zaletav a kare OK.
    Slovenijo pa bo s pravljicami za otroke resila Angelca Lickovic… tako dolgo cas bo ponavljala da moramo biti dobri da bomo tudi postali dobri. Pa tajkunom bo pobrala iz davcnih oaz in dala nasim mladim druzinam. Angelca bo Robin Hood, prava komunistka. Ni kaj…

  • montyamp

   Premagal in zazidal je TITOBANDITO z žico zvezane nasprotnike golazni ki nam je v 100 letih uničila tisto za kaj so se Slovenci borili stoletja .
   Ti kot zagovornik banditov si izdajalec slovenskega naroda .
   Yugoslavija , v krvi skupaj , v krvi narazen .

   • !

    TITA JE RODILA SLOVENKA. Naredil ga je pa je Hrvat.

    • stajerc5

     Prav cudno, da se je stegnil kot Rus…

     • Valter BraniSlav

      Tudi ti se bos stegnil, in prav verjetno mlajsi kot je bil Tito…
      Nikar ne vrti jezik, vsi bomo nekoc, morda ze jutri hrana crvom ali plamenom.
      tudi ti budala ne bos nobena izjema… Smrdel bos kot kuga..

    • Valter BraniSlav

     Njegov oce je bil alkoholik. Prav mozno je da je bil tudi oce Slovenec.

     • cosmosjasnovidec

      Njegov oče je bil stalistični ferdmaršal klicali so ga pa zahojena morilska zguba.

    • cosmosjasnovidec

     Bila je romunska ciganica z SLO državljanstvom.

   • Valter BraniSlav

    Veliki Tito je bil marsal SFRJ, vrhovni poveljnik oborozenih sil, predsednik Zveze Komunistov, najvecji sin nasih narodov narodnosti, tvorec gibanja neurscenih, neutrudni borec za pravice delavskega razreda, zaprisezen marksist, heroj druge svetovne vojne, junak ki je premagal tako Hitlerja kot Stalina, najvecji prijatelj mladine, otrok, novorojenckov in ubogih starckov, rakastih bolnikov in nevrotikov, nas najvecji JOSIP BROZ TITO.
    VECNA MU SLAVA NA VEKE VEKOMAJ AMEN.

    • cosmosjasnovidec

     Tam kjer je gnil smrdi po tem pedofilskem diktatorskem morilcu na kilometre naokrog tako,da se je zaradi njegovega smradu večina prebivalcev odselila stran.

     • Valter BraniSlav

      cosmo, bluzis…

 • xtc

  Realno bi bil konflikt hitro končan sploh ,če bi Američanom Vv prvem napadu uspelo uničiti večino raketnih silosov in obrambo.Šest miljonsk armada ,ki je zastarela pomeni kaj malo ,če ima malo zalog,pa še teh ji bodo polovico razbili ima kaj malo možnosti v boju z strateškimi bombniki ,tomahawki ipd naprednimi orožji,ki se ne nahajajo ravno na Korejskem polotoku,treba je vedeti ,da današna konvencionalna orožja,že kaj malo zaostajajo po močeh uničenja za jedrskim otožjem,tako je zelo verjetno ,da bi bilo večino raketnih ramp in letališč uničeno že takoj,kdor pa danes gospodari v zraku pa tudi nadzira fronto spodaj oz.lahko nasprotniku povzroča katastrofalne izgube na tleh.

  • resnica je skrita

   ameriški narod je izmučen, ker ga izkorišča ž. oblast, ki se je naselila v ameriških centrih javnega odločanja! https://www.amazon.com/Host-Parasite-Israels-Consumed-America/dp/1450590349

   • xtc

    Nehaj stonicki komunistični trol.

   • sprehajalec

    Občudovalec pokojnega Adolfa, ha, ha, ha…

  • Hun

   sam sm mnenja, da je ameriska vojska med top tremi drzavami v dovrsenosti oborozitve ter izkusnjah v vojskovanju…
   nism pa tok custveno navezan na ZDA kot ti, ki se ti jasno vid, da ti čustva zameglijo razum…realno ne mors napovedat prihodnosti al predvidt kako se stvar lahko zaplete, kot je preveckrat pokazala zgodovina , ko so ZDA stopile v kako vojno…že z Kubo so se tokrat osmesl, da je Nixon odletu s polozaja

   • sprehajalec

    Ha, ha, ha. Ameriški vojak še ni izgubil vojne vse od leta 1812 in pohoda v kanado ter Britansko Ameriške vojne.

    odkod ti osnova za trditve, da bi pa ameriški vojak vojno izgubil?

    • Hun

     kje si pa prebral, da pisem o porazu ZDA…
     Grajam clanek, ki ni dalec od propagandnega sporocila…
     Spekuliranje, da bo S.Koreja porazena v 3tednski, brez vsake analize zbranih podatkov je zame neprofesionalnost.

     • sprehajalec

      Še prej bo poražena. Južno korejska je ena najbolje izurjenih in fanatičnih vojsk na svetu. ter tehnološko najbolje opremljenih. na Vojno se pripravljajo 60 let, ker so tehnično v vojni 60 let.

      Imajo najrealitičnejša urjenja svojih vojakov, kjer vedno na vežbah umre nekaj vojakov. Naloga S. korejskih, ki jo je lani razposlal kim po kasarnah, je pa samooskrba, s sajenjem zelenjave in pridelovanjem hrane. Pa slabo raste so poročila, zato vojaki rabutajo pri kmetih, ki so zato zelo jezni. Tako pravijo poročila.

      Če se bo začelo, bodo s. korejski vojaki najprej začeli streljati na svoje oficirje in jih pobijati. zato jim ne dajo bojeve municije. Dobijo jo samo v primeru vojne, vsak 1 saržer, 30 nabojev za kalašnikovko. To je to.

 • spet-sam-jest

  Kokr jest vem, so u korejski vojni najprej Severni Korejci nagnal Južne Korejce skor u morje, pol so pa Američani pršli pomagat Južnim Korejcom in so Severne nagnal skor čez kitajsko mejo. Pol So pa Kitajci mal žiučni ratal, k Amerikancou niso glih hotl na svoji meji in so poslal par miljonou vojakou in so nagnal Južne Korejce skupi z Američani do tam, kjer je dons meja. In ni šans, de b pa dons mirn gledal in ploskal iz prve vrste Američanom, k bi te toukl po Severni Koreji in poskusl tam uspostaut svojo oblast. Tko de tud če Kim neb uporabu jedrskih bomb, kar pa najbrž bi in bi biu pol en mau večji sranje, Američani tud slučajn ne upajo it čez mejo s Severno Korejo, k bi jim Kitajci hitr razložl, de tam nimajo kej iskat, pa še Rusi bi mel zihr kej za prpomnt. Zato pa je tko k je in Trump in Kim sam lajata en na druzga, ugriznt se pa nben ne upa, k je to za oba prevelk zalogaj. In dokler majo Severni Korejci Kitajce in Ruse za sosede, jim u slučaju vojne neb prou čist nč zmankal in to usi dobr vejo.

  • .

   južna koreja se je prodala ž. ameriki

  • Hun

   seveda da ne…zato tud jedrsko orozje ne pride preventivno v postev s strani Americanov, ker se bi Kitajcem sfuzlal…zato pa Korejski bajsek provocira

   • xtc

    Kitajcem se fuzla zaradi Kimovega igranja butl.

   • sprehajalec

    Kitajcem se sfuzla, če Amerika uvede embargo na uvoz kitajske robe.

    pridejo po kolenih v Washington.

  • xtc

   Definitivno narobe,Kitajsko,Rosko,S Korejska druščina je potisnila J Korejce in Američane čisto na Jug ,nato je general Mac Arthur pri 52 vzporedniku udaril z bliskovito akcijo in preklal komuniste,ki so se umaknili navzgor,spodnji odsekani in zdesetkani del pa se je vdal.

   • ,

    ž. amerikanarji izzivajo cel svet ( Kitajsko, Rusijo, Kubo, Venezuelo, Iran…)

    • xtc

     Ne rabijo,ga z tebi nedoumljivim hi techom izbrišejo enega za drugim.

  • sprehajalec

   Narobe veš. Fejst narobe. še enkrat se poglobi v temo. na Novi se vendarle piše kolikor toliko verodostojno.

   Vojna se je nehala v trenutku, ko je Stalin izstavil Kitajcem račun za dobavljeno orožje in tanke.

   • spet-sam-jest

    O, glej ga analitika! Moj point je, de so bli Severni Korejci stisneni do konca u kot, pol so jim pa Kitajci pomagal, de so steral Amerikance in tko bi blo tud zdej, če bi pršlo do vojne, zato se Amerikanci ne upajo napast.

    • sprehajalec

     Dogovorno je bila razmejitev na Korejskem polotoku med rdečo armado iz severa in Ameriško vojsko iz juga na 38 vzporedniku, leta 1945. Ob koncu druge vojne. Na Severu je rdeča armada ustoličila Kime in prepustila tanke in inštruktorje S. Korejcem. na Jugu se ni nihče pripravljal na vojno. Leta 1951 so Kimi s tankovskimi enotami udarli na jug, kjer so bile simbolične sile američanov. S. sile so stisnile vojsko Američanov v pristanišče Busan. Mac Arthur je pripravil amfibijsko izkrcanje na sveru, Incheon, kjer je danes največje korejsko letališče. Nekaj 100 km višje in odrezal vse s. korejske sile na polotoku, ki so razpadle. Američani so šli na reko Yalu, mejno med Kitajsko in korejo. Čez so udarili kitajci, nihče ne ve koliko, vendar blizu milijona. 3 treh mesecih pa jih je umrlo 500.000. To je več, kot vseh Američanov med vso drugo vojno. In dvakrat več kot Nemcev pri Stalingradu. In še enkrat več, kot je bilo vseh umrlih na soški fronti, Italijanov in Avstrijcev. Za primerjavo.

     En Kitajec je tekel s puško, drugi z bombo, eden z bobnom, eden pa s piščaljo. Ko je padel tisti s puško, je drugi pobral puško in tako naprej. Dokler niso postali ameriški mitraljezi prevroči od streljanja.

     Se ti zdi to človeško do svojih vojakov? Bi se rad kdaj znašel v koži teh revežev?

     Potem je Stalin izsrtavil račun Kitajcem za dobavljeno orožje in vojne je bilo konec na 38 vzporedniku. Tako je bilo, znanje ti manjka. Umapm, da bo ta spis doprinesel k boljšemu.

     • spet-sam-jest

      Ma ti, analitik, pa si en model. Tud jest grem lohk zdele na net in ti natrosm še kkšne datume, imena in kraje, tko de mi manka glih ene tolk k teb, al pa kermukol drugmu, če ni glih profesor zgodovine.
      Ti men skoz ene “besede u usta polagaš”, kt recmo de jest komi čakam, kdaj bo Kim pošilu rakete čez Japonsko, al pa tlele kt bi biu jest prou naudušn nad raunanjem tardečih s svojmi vojaki…Če jest napišm de Novafakenews… zavaja s svojim pisanjem, to napišm zato, k to pač tko je (letanje ameriških bombnikou nad Kimom in podobne cvetke) in ne zato, k bi biu pa zdej jest podpornik rdečih režimou (čeprou je sicer res, de mi je tud Amerišk mešanje dreka zmer mejn ušeč). Če pa ti gledaš u monitor pred sabo, k maš Novofake…gor, k mamca u cerkvi u kipec Marije, je pa to tvoj problem.
      In use kar sm hotu napisat u komentarju je blo, de u jo Kitajci in Rusi če u treba pomagal Severnim Korejcom, kt so jim enkrat že, pa če zarad nč druzga sam zato, de noujo dubl Američanou na svoje meje, ti mi pa tle začneš analizirat, kolk patronou je meu kkšn Kitajčk u saržerju, k so ga poslal u Korejo in kolk vojakou je blo na eno puško.

     • sprehajalec

      Tvoje filozofiranje, lahko strneš v en stavek;

      In use kar sm hotu napisat u komentarju je blo, de u jo Kitajci in Rusi če u treba pomagal Severnim Korejcom

      Odgvor: ne bodo.

   • spet-sam-jest

    Kar se tiče Novefakenews… in njene verodostojnosti, že saj dvakrat so napisal, de so Američani frčal u zračnem prostoru Severne Koreje, enkrat clo nad Severno Korejo in menda kr nad samim Kimom in če je to verodostojnost…,

 • andreas82

  Ko opravijo v S. Koreji se spotoma lotijo še Vzhodne Evrope, če se bodo borili s tem zlom naj ga napadejo v celoti!

 • Hun

  zdj mi je se bl jasna slika kolk denarja crpa iz davkoplacevalskega fonda ameriska vojska ko mora zaloge dostavljat vec tisoc ali vec sto kilometrov ce ima blizje bazo…;
  ko sm zacel brat tale clank sm UPAL, da ima nova24, kake resnicne podatke oz. argumente, kako so s. korejci pripravljeni na daljsi oborozen spopad na LASTNEM ozomlju…

  • sprehajalec

   Daljšega ne bo. Razen če je tri dni zate dolga zadeva.

   • Hun

    nevem sam se nism nikol poglabljal v obramboslovne bukve bivse Yuge..vidm da si ti fanaticno mahnen na Yugo in JNA…
    ze 1000let al dlje pred n.š. so dobr vedl da za napad na trdnjavo potrebujes 10krat vec vojakov, da jo osvojis

    • sprehajalec

     Odvisno kakšne vojake imaš na nasprotni strani, pa ti artilerijo. Drugače pa velja napadalne sile naj bodo 3x večje od obrambnih.

     poslušaj S. Korejska vojska je tako po ustroju, oborožitvi, opremi, načinih enaka Jugo vojski. Tudi številka je enaka, oni 6 milijonov, Jugo vojska 5 milijonov.

     kako je končala jugo vojska je znano. isti inštruktorji, ista oprema, ista taktika, ista doktrina bo prinesla enak rezultat. zato omenjam Jugo.

 • Goran Hvala

  Ah analitiki in njihove analizce…kaj kitajce je pozabu oment…tud priblizno ne bodo gledal americanov razgrajat pred njihovimi mejami…s s.korejo so zavezniki v primeru napada nanje…zato pa kim ne bo nobenga napadu…pol imas tukaj pa se ruse ki bi to verjetno dobro izkoristili…bi vidl pol ameriko..;-)..trump bi odpustil samega sebe kot v njegovih reality showih…

  • Hun

   teb se ta clanek zdi kot analiza za neko specificno podrocje…tak amatersko subjektivn clanek s strani pisuna je nezrelo pisanje

   • Goran Hvala

    Ma to kar neki nabijajo…propaganda na celi crti…no ja sej smo na novi…;-)

    • sprehajalec

     Ha, ha, Analze prof. dr. Beblerja še vedno dajo odgovor na vsa vprašanja. teorija bipolarnost v kombinaciji z neuvrščenostjo pa to. Dobro si prečital Novo.

     • Hun

      pr žilavih upornikih in tezkem terenu so se dvakrat opekl- Vetnam, Afganistan…domac al tuj teren je velka razlika to ve vsak častnik

     • sprehajalec

      Konec Vietnamske vojne je bil s Pariškim mirom, Januar 1973. Kissinger in Le duc Tho, Severni Vietnam. na osnovi te pogodbe, se je Amerika umaknila iz vietnama. Vojna je bila končana.

      čezt dve leti, po umiku amerišek vojske je sledila ofenziva S. Vietnamcev na jug in poteptanje Pariškega sporazuma. To je to. kje vidiš ti poraz? Če z nekom podpišeš, da greš, potem pač greš? Ali bi moralo biti drugače?

     • Hun

      “na osnovi te pogodbe”..osnova za prekinitv so bile prevelke zrtve ameriskih mladcev…posledica tega je prpelala do podpisa pogodbe..

     • sprehajalec

      Ne, ker ameriške enote niso hodile čez mejno črto. Oglej si razmerje padli v S. Vietnamski vojski in Ameriški. 850.000 proti 58.000.

      kdo je bolj trpel zaradi žrtev?

     • Hun

      kje ti vids vse zmage?

     • sprehajalec

      S pariškim mirom 1973 so obranili Južni Vietnam pred agresijo Severnega Vietnama. zadeva je bila podpisana in zaključena.

     • xtc

      V Vietnamu Amričanov ni pokopal vojaški ampak propagandni del,če bi z agensom in izbrisom nadaljevali in odstranili noivinarske cepce,bi vojno dobili,vojnr ni dobil Viet kong ampak leva propaganda v ZDA za njih.

     • Hun

      ne mi rect, da so odpoklical vojake samo zarad “levicarske” propagande, ki so rezimsko opral mozak ameriski raji..zanimiva teorija…
      Velke serije trug mrtvih vojakov poslane nazaj v ZDA zate ni bil razlog, teb je to koleterarna skoda, ki so pomembne za visje cilje…zakaj to desnicarji niste razlozil materam, ki so ostale brez sinov…
      Lahko je pamet solit iz udobnega naslonjaca kot zdej pocneva midva…borit se in gledat svoje prijatlske brate, ki umirajo v tvoj blizin je pa ekstremno stresno za “normalnega” cloveka..

  • sprehajalec

   Ti si ful fen kitajcev vidim. Vendar tvoje analize izdajajo dejstvo, da nič ne veš o njih, oziroma se je tvoje poznavanje ustavilo z Maovo smrtjo.

   • Goran Hvala

    Ja itak ce je dejstvo da ti iz slovenske kotline ves vse in poznas cel svet…sej zato te pa imamo…da od tebe zvemo…mene sam placujejo kitajci…in to tolk da nemors verjet…ti zlobni komunisti…sefe ima se knjizco…tisto ki vas tak pece…;-)..

    • sprehajalec

     Ha, ha, toliko kot jaz poznam Kitajsko jo malokdo. Delaš za nekoga, ki uvaža poceni kitajsko robo. Dobički so visoki….

     • Goran Hvala

      Mi nic ne uvazamo…mi sam usposabljamo kar zahodnjaki ne znajo…pa popravljamo kar zahornjaki ne znajo…in placajo res fino…verjetn zato da se potem po prsih tolcejo kaki carji so ker znajo dva gumba pritiskat…;-)

     • sprehajalec

      ha, ha, ha, najbolji na Balkanu, četvrti najjači na svetu. že videno. 99% Kitajcev ne ve kje je Slovenija, za Gorana pa še manj.

     • Goran Hvala

      Pa kaj mislis da je meni mar kaj vedo o meni…cim manj tem boljs…vazn da so mastne cifre 18ga na racunu..hahaha

 • bisabre

  Resnejši konflikt po moji oceni ni mogoč, saj bi se vanj zagotovo vpletla Kitajska in Rusija. Torej bi se ponovila stara zgodba z že videno koresjko vojno. V bistvu ne bi bilo ne poraženca ne zmagovalca, le dinastije Đong Un v taki obliki ne bi bilo več. S takšnim scenarijem naj bi se strinjali tako ZDA, Kitajska, kakor Rusija. Do kakšnega resneješega jedrskega spopada pa mislim, da ne more priti. Ljubitelji teorije zarote celo trdijo, da se Kim Đong Un tajno dogovatja z Američani o začetku oboroženega spopada, da bi se lažje znebil trdorokih partijcev, se potem umaknil v Švico in tam mirno živel naprej, Severna Koreja pa bi (predvsem po zaslugi Kitajske) postala podobna svoji veliki sosedi. A obe Koreji naj bi bili še vedno razdeljeni, zgolj mejni režim, carinski in gospodarski dogovori bi se prilagodili novi situaciji. Torej bi se povsem odprli in normalizirali.

  • sprehajalec

   Kaj pa scenarij, da Južna Koreja kupi Severno od Kitajcev?

  • Hun

   danes so vojne interesna dejavnost….v tem primeru imata interes samo Rusija in Kitajska s S.Korejo…ZDA pa prejema samo groznjo s strani S.Koreje, kar je nesprejemljivo…

  • xtc

   Če bi razumel samo realnost projekta Aurora,ki je že tu bi ti bilo jasno,da Kitajčki z S Korejci nimajo šans ,Rusi pa morda komaj preživetje-će.
   Dejstvo je ,da je Ameriška orožarska industrija ušla tako daleč ,da so ruski opevani rakeetni sistemi kot Trabanti.
   Tisto kar vidite kot prihodnost je žerealnost napreje je samo še bolj uničujoče in to brez A bomb.

 • učko

  Problem je v tem, da se Trumpy ne zna pravilno odzvati na Kimove provokacije in vedno izpade budala. To je sicer že tudi sam priznal s to razliko, da je rekel, da se Korejci norčujejo iz ameriških pogajalcev, pa se v bistvu delajo norca iz Trumpyja, ker misli, da frajersko opleta z gobcem, v resnici pa ni dorasel korejskim provokacijam.

  • sprehajalec

   Pravilen odziv na provokacije – nekdo te na gobec dvakrat, trikrat. Ostaneš kul.

   Nepravilen odziv – nekdo te na gobec, sam prtegneš nazaj.

   Svet je preveč vajen situacije 1 in jo od Amerike tudi pričakuje. Zato tak šok nad Trumpom.

   • Caetano

    Tako je Trump reagira povsem pravilno in drzi dobro v sahu Kima, ki ima sicer pripravljene nacrte za poboj milijonov ljudi na DV.

 • Zverko Zver

  Izraelcom naj jo dajo to bo k virus svignulo in bo obrestica vecno zaživela

 • Anonimni_Profesor

  Tej svinji bi blo treba sam glavo odrubit!

  • Adolf Hitler Lebt

   tep pa zabit kol v tisto buzerantsko komunaisersko rt!

   • Anonimni_Profesor

    Torej spet rdece hitlerjanstvo o katerem sem ze zadnjic! Blocked!

  • Valter BraniSlav

   a se nisi ti stegnu v Torinu leta 1909 ?

 • garfi

  murgle in lajbah pomagajo in debeli korejski psiho zmaga

 • Adolf Hitler Lebt

  jaja ami bo napadel mamino pičko pono bolh hahahahaha!

 • Valter BraniSlav

  Najlepsi moski vseh casov:
  https://youtu.be/ytISs1SIeH0?t=29

 • cosmosjasnovidec

  ¨¨¨¨Valter BraniSlavico¨¨¨¨¨¨¨¨
  Ti pa res nimaš pojma o zgodovini.Pedofil “tito”je že v otroštvu naskakoval koze v riti pozneje pa mladoletne fante in dekleta.
  Poročen je bil zaradi lepšega oziroma,da je zakrival svojo pedofilsko izprijenost.
  Navaden pedofilski posiljevalec in buzerant katerega je hodil nategovat tudi svinjak “kardelj” in “stane dolanc”.
  In od kod tebi,da je bil heroj vojne,ko pa se je skrival po votlinah v borbe so pa hodili zavedni Slovenski borci kateri so dajali življenja za Slovenijo ter vse ostale balkanske pokrajine.
  Za zahvalo jih je pa ta komunajzerska pedofilska dnida po vojni dal pobiti,da resnica ne bi prišla na dan.
  Torej pojdi spat,ker nimaš pojma glede tega.

 • Krtača 20

  Slab analitik.

 • sprehajalec

  Desni pa vsak dan pomori tisoče nedolžnih in nerojenih ljudi s tem, ko jih spusti v ljubimčev anus.

  • Aron

   Analni seks baje ni greh, vsaj tako oznanja Vatikan.

   • sprehajalec

    Vatikan v svojih spisih analnega seksa sploh pozna ne. Šteje pod kategorijo sodomija. In je greh, če slučajno prakticiraš. nečistost.

    • Aron

     Zakaj pa potem vatikanski funkcionarji veselo, brez vsakršne kazni ali obžalovanja, prakticirajo analni seks, najraje na mladih fantkih? Nekaj ne štima..

     • sprehajalec

      Če imaš kakšen dokaz, da je temu tako, izrečeno kazen in obsodbo, potem kar na dan z njo.

      Takšen sex je zakonsko kazniv in država bi storilce postavila pred sodišče. tako pa je vse skupa zelo podobno andersenovi o kokoši, ki je izgubila tri peresa, ko je šel petelin mimo, končna zgodba je bila pa da jih je deset naredilo samomor zaradi tega petelina.

     • Aron

      Kako si drugače razlagati prakso, da so se desetletja dogajale zlorabe znotraj institucij, pod direktnim nadzorom Cerkve, pa se resnici na ljubo ni nič sistematičnega uredilo? Seveda imaš posamezne primere, a niti približno dovolj, da bi počistili s to kriminalno smrdljivo zalego.

     • sprehajalec

      Sovraštvo vre iz tebe.

      Vaša težava je, da nimate nobene alternative v smislu filozofske, ki bi nadomestila krščansko. marsistična je propadla, nekaj poskušate z restavracijo kulta Rdeče zvezde, vendar vam ne uspe. Ostane vam samo, da se zaganjate v župnika in sejete sovraštvo.

 • Borut Stari

  To sramoto novinarstva nima smisla komentirati. Kr neki. Copy paste tehnika brez premisleka. S takimi skrapucali delate sramoto portalu.

 • črnaovca

  Pišite kaj takega kar tudi razumete. Tole je navadna neumnost. Najprej bi jim nasuli dva tepiha bomb in bi bilo že blizu konca.

 • Jonathan Archer

  He,he,he….. Kot oseba z srednjo poklicno šolo VEM, da navedeno ne bo držalo. Američani lahko dosežejo zračno premoč ter z svojo U.S.A.F uničijo v enem napadu vse razpoložljive nuklearne možnosti. Sledili bi zračni napadi na vse legitimne vojaške tarče ter pomembno infrastrukturo. Tudi za civiliste, uničenje elektro omrežij itd. Kaj bi se zgodilo z vojsko S.Koreje! S.Koreja ima 44.000 topovskih cevi v to se štejejo tudi minometi 60mm. Veliko težkega topništva ima doseg do Seula. Ogromna škoda bi bila storjena z samo artilerijo. Nato pa pride na vrsto napad teh 6.000.000 vojakov in to v stilu. Kopanje rovov ter množični napadi na vsako utrjeno obrambno pozicijo z RPG-ji, artilerijo itd. Prav pomembno pa je, da se vsi zavedajo, da ima Kim na razpolago okoli 240.000 vojakov, ki so indoktrinirani za vojskovanje od rane mladosti ter ne poznajo milosti. So tako rekoč primerljivi z Ameriškimi marinci z svojo vzdržljivostjo in treningom vendar večji ekstremisti. Na drugi strani pa je visoko modernizirana vojsks J.Koreje, kateri vojaki so veliko bolj civilizirani. Dejansko bi se zgodovina ponavljala ob vse splošnem napadu bi S.Korejski vojski uspel preboj globoko v zaledje J.Koreje. Amerika bi z napadom potegnila v vojno celoten svet. Finančno bi se Američani okrepili ker več kot 55% Ameriškega gospodarstva temelji na vojni industriji. Dejansko je S.Korejska oblast JOKER v roki Ameriške shadow goverment. Ko bodo Kitajci pričeli masovno plačevati svoje povpraševanje po mineralnih surovinah z Juanom se bo hiša iz kart, ki temelji na Petro dolarju podrla. Ameriški dol presega 20.327.000.000.000,00! Torej vojna jim je v interesu vprašanje pa je kdaj jo bodo sprožili. Ostali svet bo to čutil po ekonomski plati. Globalizacija nas bo stala vsaj 15% naših prihodkov ter vsi produkti se bodo podražili za vsaj 20%. Vse zaradi špekulacij najbogatejše elite v imenu kapitala. Ja čeprav spada J.Koreja v top 10 svetovnih gospodarstev od njih nismo odvisni za naftna bogatstva ali prehrambene izdelke. Pomislite malo. Vojna bo. Prej ali pozneje.

 • Novakec1

  S takimi voditelji nič čudnega da gre Svet u maloro.