fbpx

Tako bi potekala vojna med ZDA in Severno Korejo, če bi se začela jutri

Kim Jong-un in Donald Trump (Foto: epa)

Konflikt med ZDA in Severno Korejo je daleč od tega, da bi bil zglajen. Tudi zato številni že ugibajo, kako bi bilo, če bi državi stopili v vojno. Severnokorejska vojaška mašinerija bi po ocenah zdržala največ tri tedne v vojni z ZDA, če bi se ta začela jutri.

Severna Koreja ima približno šest milijonov vojakov, ki so pripravljeni na boj, a strokovnjaki menijo, da se ne bodo mogli boriti predolgo. Prvi mož Pjongjanga diktator Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump nenehno grozita drug drugemu, in če bosta nadaljevala s takim tempom, potem se bo vojni res težko izogniti.

Kljub vsem sankcijam in mednarodnim kritikam Pjongjang še naprej razvija jedrski in raketni program.

Poseben vojaški načrt Severne Koreje
Bruce Bechtol
,  profesor na univerzi v Teksasu in nekdanji analitik v Pentagonu za območje severovzhodne Azije, je dejal, da bi v primeru vojne Severna Koreja hitro ostala brez zalog, piše Britanski Express. Njihove zaloge streliva, hrane in goriva bi zdržale približno dva do tri tedne. “To je vse, kar imajo. Zato je njihov vojaški načrt, da dosežejo vse cilje v zelo kratkem času,” je pojasnil.

Ko bo ameriška vojska skupaj z orožjem prišla na Korejski polotok, bo severnokorejska vojska že začela razpadati zaradi pomanjkanja zalog. Bechtol je dodal še, da bi trajalo do tri tedne, da bi Trump v regijo dostavil vse tanke in vojsko. “Najprej bi morali vso vojno opremo, ki se nahaja po celotni ZDA in tudi v Evropi, naložiti na ladje. Za njeno premeščanje bi potrebovali kar nekaj časa,” je še dejal analitik.

B. O.