fbpx

Tako deluje kapsula za evtanazije, ki jo je izdelal “dr. Smrt”

Naprava za evtanazijo izumitelja Philipa Nitschke in industrijskega oblikovalca Alexandra Banninka. (Foto: wikimedia commons)

V Švici je bila legalizirana nova metoda za izvajanje evtanazije. Gre za modernistično oblikovano stekleno kapsulo, v kateri lahko vsakdo, ki želi umreti, to opravi neodvisno in hitro. 

Gre za pošastno novo napravo, ki jo že tržijo v Švici in se imenuje Sarco. Njen izumitelj je najbolj znani avstralski zagovornik evtanazije, dr. Philip Nitschke, poznan tudi kot dr. Smrt. Napravo je oblikoval skupaj z industrijskim oblikovalcem Alexandrom Bannikom. Nitschke je namreč želel ustvariti stroj, v katerega bi določena oseba vstopila, pritisnila gumb in na takšen način sprožila pričetek “dostojanstvene” smrti s pomočjo te samomorilne naprave, poroča Remix. 

Pred uporabo srhljive steklene kapsule pa mora oseba najprej izpolniti spletno anketo, ki potrjuje njeno odločitev za samomor. Po izpolnitvi ankete se prikaže štirimestna koda, ki jo uporabnik lahko vnese za odpiranje kapsule, in sicer na predhodno dogovorjeni lokaciji. In ko se oseba enkrat nahaja znotraj steklene kapsule, se aktivira mehanizem, ki napolni zrak z dušikom, ta pa uporabnika ubije v 30 sekundah. Nitschke je napravo izdelal na Nizozemskem, do nedavnega pa je bila v rabi tudi v Kanadi.

Sedaj pa je posebna zdravstvena ustanova njegovo uporabo legalizirala tudi v Švici, začenši s prihodnjim letom – 2022. Vse omenjene države so sicer legalizirale samomor s pomočjo. Dr. Smrt je svoj izum sicer hvalil, še preden je bil legaliziran v Švici. Poudaril je, da lahko zaradi praktičnosti naprave človek izbere, kje želi umreti, zato bi bilo tovrstni samomor mogoče izvesti tudi v naravi. Prav tako je mogoče kapsulo, v kateri je posameznik preminil, pozneje odklopiti z naprave, ki dostavlja dušik, posameznik pa je posledično lahko pokopan v sami kapsuli.

Naprava naj bi sicer olajšala umiranje ljudem, ki so podvrženi duševnim stiskam. Kapsulo naj bi bilo mogoče natisniti s 3D-tiskalnikom že za pet tisoč dolarjev. Izumitelj pa si že leta prizadeva legalizirati napravo tudi v Avstraliji, vendar doslej ni bil uspešen. Razumni ljudje namreč izpostavljajo možnost, da bi utegnila uvedba naprave še okrepiti že tako resen problem v tej državi.

Domen Mezeg