fbpx

Tako je videti bojišče v Donbasu

Bojišče v Donbasu. (Foto: Twitter)

Ruske sile krepijo ofenzivo na vzhodu Ukrajine, razmere v regijah Lugansk in Doneck pa so izjemno težke, je v petkovem večernem videonagovoru opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska vojska brani državo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, Kijev pa bo storil vse za obrambo Donbasa, je zatrdil.

Razmere v Donbasu so zelo zelo težke,” je dejal Zelenski in dodal, da varujejo svojo državo in delajo vse, da bi okrepili obrambo regije. “Če okupatorji mislijo, da bosta Liman in Severodoneck njihova, se motijo. Donbas bo ukrajinski,” je zatrdil.

Status mesta Liman v Donecku je nejasen, saj sredi ostrih spopadov proruski separatisti trdijo, da so ga zavzeli, medtem ko je ukrajinski generalštab v svojem zadnjem poročilu o razmerah navedel, da se boji okoli njega nadaljujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinsko mesto Severodoneck je skoraj popolnoma obkoljeno z ruskimi enotami, so v petek sporočile ukrajinske oblasti. Medtem Moskva trdi, da je to mesto že obkolila.

Foto: epa

Severnodoneck porušili skoraj do tal
Ruska vojska je v Donbasu okrepila ofenzivo, zato naj bi ukrajinske sile začele razmišljati o strateškem umiku na nekaterih frontnih črtah v vzhodni regiji, da bi se izognile obkolitvi. Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je dejal, da je v mestu Severodoneck dovolj sredstev za obrambo, vendar bi lahko prišlo do taktičnega umika ukrajinske vojske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V mestu je poškodovanih 90 odstotkov stavb, 60 odstotkov pa jih bo treba v celoti obnoviti, poroča STA.

Sara Kovač