fbpx

Tako izgleda inkriminacija sovražnega govora v praksi: Švedski upokojenec na Facebooku zapisal, da so Somalci lenuhi in bil obsojen!

Foto: iStock

Švedsko sodišče je 70-letnega upokojenca spoznalo za krivega sovražnega govora, ker je na socialnem omrežju Facebook zapisal, da so somalijski migranti lenuhi in nič ne delajo.

Švedsko sodišče je 70-letnega upokojenca spoznalo za krivega sovražnega govora in mu prisodilo 700 evrov denarne kazni, ker je bila njegova izjava na socialnih omrežjih žaljiva do skupine somalijskih migrantov.

Švedski državljan je na Facebooku zapisal, da 20 odstotkov Somalijcev na Švedskem ne dela, “delu pa se izogibajo, ker so najbolj leni ljudje na celem svetu.”

Na podlagi kaznivega dejanja “sovražnega govora” obsodili že več upokojencev
Kot je poročal Breitbart, je Šveda prijavila aktivistična skupina, ki se ima za nekakšno internetno policijo, do sedaj pa so policiji prijavili že preko 800 ljudi, ki širijo “sovražni govor”. Po švedski zakonodaji se šteje za sovražni govor vsaka izjava, ki užali celotno skupino ljudi, na katero se nanaša in negativno vpliva na njen ugled v družbi.

Fotografija je simbolična (Foto: Twitter)

Na ta način so na Švedskem že obsodili več upokojencev, v najbolj odmevnem primeru celo na 1340 evrov denarne kazni, ker je muslimane označil kot opice. No, številni pravniki ter sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice menijo, da termin sovražni govor v pravu ne obstaja, vendar ga želijo “napredne” levičarske skupine uvesti zaradi pregona drugače mislečih.

C. Š.