fbpx

Tako je “hrvaški” novinar Hassan Haidar Diab skušal pripadnike vaških straž, ki čuvajo mejo, prikazati kot islamofobe in rasiste!

Vaške straže (Foto: Igor Kralj/Večernji)

Vaške straže, ki pred vdori ilegalnih migrantov varujejo Slovenijo in opravljajo delo, ki ga policija zanemarja, so deležne vedno več medijske pozornosti iz tujine. Naši bralci nam pišejo, da se migranti sprehajajo po gozdovih, mimo njihovih hiš, dogajajo se vdori v vikende, kraje avtomobilov, skrunjenja krščanskih simbolov, kamenjanje otrok in ugrabitve domačinov ter celo napadi na policiste. Potem ko smo o družini Zidar poročali na Nova24TV in je to zbudilo zanimanje hrvaškega 24 Sata, so Zidarjevi privabili tudi pozornost Večernjega, kjer pa jih je novinar Hassan Haidar Diab želel na vsak način prikazati kot islamofobe, rasiste in skrajne desničarje. Sami zanikajo, da bi bili desničarji, pravijo, da so zgolj domoljubi.

Ko je novinar Večernjega Hassan Haidar Diab obiskal Zidarjeve in se jim pridružil na enem od dnevnih obhodov meje, srečanja ni začel s pričakovanimi vljudnostmi, temveč z neokusnimi vprašanji v stilu, ali je Blaž Zidar rasist in islamofob, ko “preganja te uboge migrante, ki iščejo boljše življenje na Zahodu, medtem ko je Slovenija zgolj tranzitna država”?

Zidar mu je odvrnil, da če bi bil rasist in homofob, ne bi osebno sprejel Haidar Diaba, ki je očitno Arabec in musliman, ter poudaril, da on samo ščiti svojo domovino. A to ni bilo dovolj za Diaba, ki si skozi celoten članek ni mogel pomagati, da ne bi skušal kljub nasprotujočim se trditvam Zidarjeve prikazati kot rasiste, islamofobe in neke skrajne desničarje.

“Nismo desničarji, zgolj domoljubi”
Čeprav sta mu tako sam Zidar kot tudi njegova žena Nataša večkrat ponovila, da nista desničarja, je imel Diab svojo lastno agendo, od katere ni odstopal. To je postalo še toliko bolj razvidno, ko je Diab skupaj z Zidarjem šel na obhod slovensko-hrvaške meje, ki jo varujejo pripadniki vaških straž. “Migrantska kriza traja že zelo dolgo, skoraj štiri leta. Nikoli se nismo organizirali, dokler nam niso začeli delati problemov. Uničujejo nam hiške, kradejo avtomobile, strašijo ljudi,” je pojasnil Zidar. “Nimam nič proti tem migrantom. Naj gredo, kamor hočejo. Ampak jaz čuvam svojo domovino, ker sem domoljub. Domoljuba nihče ne vpraša, kaj ti je država dala, temveč kaj je on dal državi.”

Foto: Igor Kralj/Večernji

Na obhodu meje se je Diab lahko prepričal o samem delu, ki ga namesto policije v Sloveniji opravljajo pripadniki vaških straž na območju Metlike. Obšli so vasi Krmačina in Božakovo, Diab pa je na tej točki priznal, da je teren težek in neprehoden, vse je zaraščeno, polno pa je kač, med njimi tudi modrasov.

Bodeča žica za ilegalne migrante zgolj nevšečnost, ne pa prepreka
“Vsepovsod so bili vidni sledovi prečkanj migrantov. Čez potok so postavili porušena debla, da bi ga lahko prečkali. Za migrante ni nikakršne nemogoče prepreke in tako tudi visoko ograjo z bodečo žico prečkajo brez problemov. Namreč, poleg delovnih rokavic, na katere smo naleteli po vsej poti, na bodečo žico mečejo odeje in jo prečkajo brez težav,” je priznal Diab.

Foto: Igor Kralj/Večernji

Na vsakem koraku je možno videti ogromne količine smeti, ki jih ilegalni migranti pusti za seboj. Spalne vreče, hrana, konzerve, kruh, prazne steklenice raznih pijač – vse to ilegalni migranti enostavno odvržejo na svoji poti na Zahod. “Že dve uri hodimo po gozdu in nismo naleteli na niti enega policista,” je med obhodom opozoril Zidar. “Policija slabo opravlja svoje delo. Zato stražimo sami. Povezali smo se z ostalimi skupinami po Sloveniji, ki počnejo isto.” Ob tem je Zidar povedal, da sodelujejo tudi s hrvaškimi domoljubi in preko socialnih omrežij izmenjujejo informacije o migrantih.

Ivan Šokić