fbpx

Tako je Trump spodbujal Ruse, da so vohljali za pošto Clintonove

Foto: epa

Donald Trump je aktivno spodbujal tuje sile, da so vdirale v pošto njegove tekmice Hillary Clinton, trdijo v njenem volilnem štabu. 

“Rusija, če poslušaš, upam da najdeš 30 tisoč izgubljenih emailov,”  je drugo najmočnejšo silo na svetu Trump pozval v sredo in jim obljubil, da bodo nagrajeni s strani ameriških medijev, saj naj bi vsebina elektronske pošte vsebovala številne “pikantnosti” in bi jo bilo treba predati FBI.

Njegov poziv Rusiji je prišel na dan po tistem, ko so jih obtožili, da so v Trumpovo korist vdrli v pošto vodstva nacionalnega odbora demokratske stranke. Oboji so navedbe zanikali.

Preiskovalci iz FBI ocenjujejo,d a si Clintonova zaradi tega ne bo prislužila ovadbe, vendar dodajajo, da je bila ona in njena ekipa izjemno brezbrižna pri varovanju zaupnih podatkov.  

Nenavaden primer pomoči tuje sile
“Gre za prvi primer, da predsedniški kandidat poziva neke tuje sile proti svojemu političnemu nasprotniku,” je dejal svetovalec Clintonove Jake Sullivan, ki meni, da Trump s svojim ravnanjem ogroža nacionalno varnost.

Elektronsko pošto demokratske stranke so v petek objavili v organizaciji Wikileaks. FBI še naprej preiskuje okoliščine vdora v pošto vodstva demokratske stranke, ki je favoriziralo Clintonovo in zatiralo strankarskega protikandidata Sandersa.

Rusija vse zanika
Po mnenju številnih gre za delo ruskih hekerjev, ki so želeli oslabiti demokrate in pomagati Trumpu. Predsednik Obama je že zanikal to možnost, da bi bila za vdor odgovorna Rusija, vendar je hkrati dodal, da Rusi redno vdirajo v njihove državne in zasebne računalniške sisteme.

Iz Kremlina so že zanikali, da bi se Rusija kadarkoli vmešavala v notranje zadeve druge države, še posebej pa ne v volilne postopke.

M. P.