fbpx

Trump namerava v prvih 200 dneh oživiti ameriško gospodarstvo – Cerar po dveh letih še vedno nič

Foto: epa.

Donald Trump bo pričel proces preoblikovanja ameriške trgovinske politike s prvim dnem nastopa svojega mandata. Pripravljen je memorandum, ki predvideva njegove korake v prvih 200 dneh in tudi ponovna pogajanja za spremembo pogojev ali umik ZDA iz severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma (NAFTA), kar je Trump obljubljal že v volilni kampanji. Povsem drugače je v Sloveniji, kjer po več kot dveh letih vladanja Mira Cerarja še vedno ni nobenih ekonomskih ukrepov in reform za izboljšanje gospodarske klime. 

Trump bo uradno pričel z mandatom 20. januarja 2017 in načrti, pripravljeni do takrat, se lahko še spremenijo. Osnutki teh načrtov so podlaga za strokovno razpravo in pripravo ustreznih dokumentov. Trumpovi trgovinski načrti se ne skladajo z globalizacijskimi trendi dosedanje ameriške trgovine, ki jo sicer podpirata obe vodilni stranki.

Oglejte si še: Tako bo vladal Trump!

Povsem drugače kot pri Trumpu, ki bo s prvim dnem začel z ukrepi za izboljšanje gospodarstva, pa je pri naši aktualni vladi Mira Cerarja, ki je volitve prepričljivo zmagala z visokoletečimi obljubami, a brez programa. Državljani so upravičeno pričakovali veliko, dobili pa so zgolj dodatne davke in obremenitve. Po več kot dveh letih vladanja vlada ni sprejela niti enega resnega ekonomskega ukrepa, ki bi gospodarstvu pomagal pri njegovi rasti.

Kaj si je zastavil Donald Trump za prvih 200 dni?
200-dnevni načrt predvideva ustvarjanje novih delovnih mest, prav tako ponovna pogajanja glede sodelovanja z Mehiko in s Kanado; če se trgovinski pogoji ne bodo spremenili, se Trump nagiba k prekinitvi sporazuma NAFTA. Prav tako namerava prekiniti TPP (transpacifiški sporazum), da bi ZDA prenehale uvažati podcenjeno blago, ki uničuje domačo proizvodnjo. Umetno zniževanje vrednosti valut je omenjal v zvezi s Kitajsko, tovrstne posle pa označil za “nepoštene”.

Stare sporazume bo prekinil, namesto njih novi dvostranski sporazumi
Namesto obstoječih sporazumov si bo prizadeval za sklenitev novih dvostranskih trgovinskih sporazumov.  Pozornost Trumpove administracije bo namenjena  ohranitvi in povrnitvi proizvodnje in s tem ustvarjanju delovnih mest, znižanju  davkov za 35 % in sprejemanju svobodnejše zakonodaje za domače gospodarstvo ter področje energetike.

Kanadi in Mehiki bo predlagal spremembe
Reforma sporazuma NAFTA se bo pričela prvi dan, pri čemer bosta oddelek za trgovino in komisija za mednarodno trgovino preučila tudi pogoje za razveljavitev tega sporazuma. ZDA bi namreč želele vložiti nekaj amandmajev k sporazumu za preprečevanje špekuliranja z valutami, za določanje države izvora  izdelkov in za spoštovanje okoljskih in varnostnih standardov. Prav tako bodo ti amandmaji obravnavali varnost hrane in enakovredne pogoje za obojestranske prevzeme korporacij.

Pri spremembah politike bodo “še posebno pozorni na posledice, ki jih bo spremenjena politika imela na  srednji razred, proizvodnjo, storitveni sektor in na neposredna tuja vlaganja v ZDA.”

Po treh mesecih … 
Trump je napovedal tudi, da bodo Kitajski skušali dokazati umetno zniževanje vrednosti valute in pridobiti drugačna pogajalska izhodišča. Področje mednarodne trgovine bo Trump odprl tudi za varnostne službe. Po dvesto dneh bodo ZDA izvedle uradno prekinitev sporazuma NAFTA, dvostranske sporazume pa bodo sprejemali po hitrem postopku v kongresu. Kot kaže, se Trump nič ne boji spopasti  z lobiji, ekonomsko politiko drugih držav in s preteklimi sporazumi. Njegove izkušnje in samozavest mu bodo gotovo pomagale izboljšati “zlomljen ameriški sistem”, kot je zapisal CNN.

A. B.