fbpx

Tako se je Putinov represivni aparat spravil na enega redkih neodvisnih medijev

Odgovorni urednik in nobelov nagrajenec Dmitry Muratov (Foto: epa)

Ruskemu časopisu Nova Gazeta je sodišče naložilo plačilo globe zaradi “diskreditacije”. Na podlagi nepismenih “hitrih poročil” in rezultatov preiskave, ki je policija sploh ni opravila.

“Razglasili so nas za zločince. Globa – 400 tisoč rubljev (okoli 6700 evrov),” so se odzvali v Novi Gazeti, enemu redkih neodvisnih ruskih medijev. Sodbo je razglasil sodnik Potapov s taganskega sodišča v Moskvi. V tej specialni akciji proti novinarjem, kot so jo poimenovali pri Gazeti, so sodelovali: funkcionarji Roskomnadzor (državni nadzornik telekomunikacij) in anonimni “strokovnjaki”, ki jih je najelo sodišče (vendar sodišče sploh ni izdalo njihovih imen), kar pet policijskih generalov, kup policijskih polkovnikov in sodišče.

Cenzorje Roskomnadzor so zmotili trije članki, ki so bili objavljeni na spletni strani novaya.ru. Seveda so bili ogorčeni tudi nad celotno spletno stranjo in  dejstvom, da Nova Gazeta še naprej deluje. Zato je bilo spletno mesto na zahtevo urada generalnega državnega tožilca blokirano – osmi dan po tem, ko je bilo odprto. Zadeva se je preselila na Ministrstvo za notranje zadeve.

Besedilo se ni dotikalo oboroženih sil
V dosjeju je navedeno, da članki Aleksandra Minkina, Andreja Kolesnikova in Kirila Fokina po mnenju cenzorjev kršijo zakonik o upravnih prekrških z “diskreditacijo” oboroženih sil Ruske federacije. Čeprav sama besedila o oboroženih silah in njihovi kakršni koli uporabi niso povedala niti besede. Policija ni raziskovala in izvedla poizvedbe: ni ugotovila niti imen anonimnih “strokovnjakov”, katerih “zaključki” so edini dokaz “nepravilnega ravnanja”, temveč je le napisala zapisnik.

Na prvem sestanku (še avgusta) so novinarji Gazete prosili sodišče, da Roskomnadzor vpraša po imenih strokovnjakov, ki so sestavljali “strokovna mnenja”. Sodnica Potopava je priporočila, da sami pripravijo strokovno mnenje za naslednjo sejo.

Strokovnjak, h kateremu so se obrnili, je sodeloval pri oblikovanju splošnih priporočil za Ministrstvo za pravosodje in Roskomnadzora o tem, kaj je treba šteti za diskreditacijo in kaj ne, strinjal se je, da so državni cenzorji v obtožbi pisali same neumnosti. Na sodišču se je časopis branil, da upravne preiskave ni bilo – policija ni ugotovila niti dejstva prekrška niti vpletenosti oziroma nevpletenosti vanj. Edini dokazi – hitri zaključki “strokovnjakov”. Vendar so to spoznali v RKN – poslali so nove “ekspresne zaključke”, že s podpisi, tiste, ki so bili na policiji, pa so imenovali “predhodne”. Kaj naj bi potem policija preverjala in na podlagi česa je bil sestavljen zapisnik?

Mimogrede, urad, iz katerega so prišli vsi ti strokovnjaki, je izključno v državni lasti in tesno sodeluje z Roskomnadzorjem. Kdo so, v resnici ne ve nihče. Poleg tega je jasno, da so vse to počeli po naročilu – zgolj povsem anonimni državljani, morda celo tajni.

Sodnik Potapov pa je njihovo mnenje v upravnem postopku priznal kot zakonito. Na Novi Gazeti napovedujejo pritožbo.

Andrej Žitnik