fbpx

Tako so na Hrvaškem uničevali arhive udbe. Glavni uničevalec je bil obsojeni Perković

Foto: STA

Večina arhivskega gradiva o delovanje nekdanje tajne politične policije je uničenega tudi na Hrvaškem. Vodja uničenja je bil Josip Perković. Nemški sodnik je dejal, da se bomo morali v državah nekdanje Jugoslavije sami soočiti s tem delom zgodovine.

Pred prvimi demokratičnimi volitvami na Hrvaškem se je oblikovala komisija za uničevanje arhivov, kateri je predsedoval Josip Perković, poleg Zdravka Mustaća, obsojenec za pomoč pri umoru Stjepana Đurekovića leta 1983 v Münchnu. Sodnik Manfred Dauster, ki je sodil v zadevi in je odredil zaseg arhivskih dokumentov je potrdil, da so arhivi selekcionirani in očiščeni in da so številni pomembni dokumenti uničeni ali pa se nahajajo v zasebnih arhivih.

Tik pred demokratičnimi volitvami je namreč republiški sekretariat za notranje zadeve ustanovil komisijo za uničenje posameznih delov arhivskega gradiva. Komisija je bila tričlanska, predsedoval pa ji je obsojeni Perković. Po prvih volitvah je komisija nadaljevala s preiskovanjem in uničevanjem arhivov, saj jo je prav tako vodil Perković.

Gre za obsodbo komunizma
Kot piše hrvaški Večernji list, je obsodba Perkovića in Mustaća tudi obsodba komunističnega režima in da se tega dejstva ne da prikriti. Prav tako bo imel proces pomembne posledice na začetek soočenja s polpreteklo zgodovino v vseh državah nekdanje Jugoslavije.

Nemški sodnik vsem državam Jugoslavije nastavil ogledalo
Predsednik senata sodišča, ki je obsodil Perkovića in Mustaća, sodnik Dauster, je pri branju sodbe dejal, da je do postopka pred nemškim prišlo samo zato, ker se ta ni zgodil na Hrvaškem. “Želimo si, da bo v državah nekdanje Jugoslavije prišlo do znanstvenega soočenja s tem zgodovinskim obdobjem. Koliko je to polje dejansko neraziskano govori dejstvo, da smo morali za izvedenca postaviti danskega in nemškega zgodovinarja,” je povedal Dauster. Predsedujoči sodnik je še dodal, da bodo prihodnji rodovi prinesli svojo sodbo o tem, zakaj se proces soočenja s delom zgodovine še ni zgodil.

M. P.