fbpx

Tako so Ukrajinci uspeli ubraniti Kijev

Foto: Printscreen New York Times/PAP

Če se je morda kdo spraševal, kako je mogoče, da so Ukrajinci, čigar vojska je v primerjavi z rusko vidno šibkejša, uspeli v prvih dneh ubraniti prestolnico pred zavzetjem agresorja, je sedaj to jasno zahvaljujoč se razkritju New York Timesa. 25. februarja, na drugi dan ruske invazije, so ukrajinski vojaki namerno spustili vodo iz jezu v vasi Demidov v kijevski regiji, s čimer so poplavili okolico in tako rešili Kijev. Na ta način so namreč preprečili pomikanje agresorskih tankov proti prestolnici.

Poplava v Demidovu je blokirala severni del Kijeva na zahodnem bregu Dnepra in igrala ključno vlogo v marčevskih bojih. Ukrajinske sile so namreč uspele odbiti ruske poskuse zavzetja Kijeva in na koncu prisilile Ruse k umiku. Voda je ustvarila učinkovito oviro za tanke in usmerila agresorjeve sile na veliko manj dostopno, bolj gosto poseljeno območje – do vasi Irpiń, Hostomel idr.

Na ta način so Ukrajinci uspeli “kupiti” dragoceni čas za pripravo obrambe prestolnice, ocenjuje New York Times, in odločitev o odprtju jezu v Demidovu označuje za taktično zmago. S pomočjo ukrajinske taktike je bila onemogočena tudi možnost prečkanja reke Irpin, enega od pritokov Dnepra. Ruske čete so to oviro skušale premagati s pontonskim mostom in prečkati močvirno območje, kar jim ni uspelo,  medtem ko je zavzetje območja onemogočalo ukrajinsko topništvo, poroča Poljska tiskovna agencija.

50 poplavljenih hiš je majhna izguba
Agresorjeve sile so patruljirale v okolici regije Demidov. Zaradi odločitve o poplavljanju območja se prestolnica ni znašla na frontni liniji in ni postala prizorišče množičnih zločinov nad civilnim prebivalstvom, še poroča ameriški dnevnik. Vsi prebivalci omenjenega območja so odločitev ukrajinske vojske razumeli. “Nihče ni tega niti za trenutek obžaloval. Rešili smo Kijev!” je dejal prebivalec Demidova. Petdeset poplavljenih hiš je majhna izguba, je dejal eden od prostovoljcev, ki trenutno pomagajo pri izsušitvi Demidova.

Od prvih dni vojne je Ukrajina hitro in učinkovito povzročala opustošenje na svojem ozemlju, pogosto z uničenjem infrastrukture, da bi preprečila napredovanje ruske vojske, ki je desetkrat močnejša od ukrajinske. Vojska je tako brez obotavljanja razstrelila mostove, bombardirala ceste ter onesposobila železniške proge in letališča. Cilj je bil upočasniti napredovanje Rusije, usmeriti sovražne čete v past in spraviti tankovske kolone na manj ugoden teren.

Doslej je bilo po Ukrajini uničenih več kot 300 mostov, je dejal minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov. Ko so Rusi prvi dan invazije skušali zavzeti ključno letališče zunaj Kijeva, so ukrajinske sile obstreljevale vzletno-pristajalno stezo, zaradi česar je bila ta polna kraterjev in je onemogočala pristajanje letal ruskih specialnih enot.

Sara Kovač