fbpx

Takšna bo odslej kazen, če boste imeli v Indoneziji spolne odnose zunajzakonske zveze – velja tudi za turiste!

Foto: Freepik

Sliši se komaj verjetno, ampak indonezijski poslanci so potrdili novo verzijo kazenskega zakonika, ki z zakonom prepoveduje spolne odnose zunaj zakonske zveze, skupno življenje in varanje. Tistim, ki bodo zakon prekršili, bo grozila kar enoletna zaporna kazen. Kritiki ocenjujejo, da je zakon “katastrofa” za osnovne človekove pravice in potencialni hud udarec za turizem. Ta namreč ne bo veljal samo za domačine, temveč tudi za turiste!

Ajeng, 28-letna muslimanka iz Depoka, zahodnega dela Jave, trdi, da je njena svoboda sedaj ogrožena. “Z novim zakonom lahko greva jaz in moj parter v zapor, če se naju kateri od družinskih članov odloči prijaviti policiji. Kaj če ima kateri od družinskih članov z mano problem in se me odloči poslati v zapor,” pove za BBC.

“Mislim, da skupno življenje ali seks zunaj zakonske zveze ni zločin. V moji religiji velja za greh. Mislim pa, da kazenski zakonik ne bi smel temeljiti na religiji,” je jasna Ajeng. Javna razprava o zakonu se je sicer začela že leta 2019. Tedaj se je podala na ulice s transparentom, na katerem je pisalo: “Podajam se na ulice za mojo pravico do crkljanja!”

Do zaostritve zakonodaje prihaja po vzponu islamskega verskega konservativizma, poroča BBC. Pred parlamentom v Jakarti se je zbralo več različnih skupin, predvsem mladih ljudi, ki zaradi spornega zakona protestirajo. Politična opozicija je tudi napovedala, da bo moral zakon po sprejemu v parlamentu prestati tudi presojo indonezijskega pravosodja. Sprejem konservativne zakonodaje bega, saj bo veljal tako za državljane Indonezije kot turiste, ti pa predstavljajo pomemben del državnih prihodkov.

Zakon pa se ne ustavi samo pri reguliranju intimnega življenja zunajzakonskih partnerjev. Po novem bo prepovedano tudi skupno življenje zunajzakonske zveze. Zakon za tak “prekršek” bo do pol leta zaporne kazni. V zaporu boste lahko pristali tudi zaradi varanja, poroča BBC. Transgresija zoper zakonskega partnerja vas bo lahko stala devet mesecev svobode.

Izganjanje kolonialne preteklosti?
Politično vodstvo države se očitno ni preveč oziralo na protestnike, saj očitno meni, da je bil prejšnja, bolj sekularizirana verzija zakonika kolonialne narave. Novi, islamsko navdahnjeni zakonodaji, so nasprotovali tudi predstavniki gospodarstva, ki so prepričani, da bo zakon gotovo škodil gospodarstvu. Po njihovem mnenju bo zaradi sprejetih sprememb manj turistov in tujih investitorjev. Pravosodna ministrica Yasonna Laoly očitno ne deli tega mnenja: “Čas je, da sprejmemo zgodovinsko odločitev o amandmajih kazenskemu zakoniku in pustimo kolonialni kazenski zakonik, ki smo ga podedovali, za sabo.”

Indonezijski Bali je znan po izjemnih turističnih destinacijah. Bo odslej še tako privlačen za mlade turiste? (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Preganjali bodo tudi apostate in politično kritiko
Po novem bo v Kazenskem zakoniku tudi šest novih predpisov, ki bodo regulirali in preganjati apostate in krivoverce. Prvič, odkar je Indonezija postala samostojna, bo postalo ilegalno nekoga prepričevati, da postane brezbožec. Amandmaji zakoniku pa bodo regulirali tudi “žaljenje predsednika” in državne ideologije.

Gal Kovač