“Takšne verze vpije IS, preden ljudem odrežejo glave”

Krščanski begunci so v nemških azilnih domovih izpostavljeni napadom s strani fanatičnih muslimanov, ki živijo po pravilih šarije, poroča nemški Die Welt. Fundamentalisti jim grozijo celo z umori.

“V Iranu je revolucionarna garda v stanovanjski cerkvi aretirala mojega brata. Bežal sem pred iransko tajno službo, ker sem mislil, da bom v Nemčiji končno lahko svobodno živel svojo vero,” pripoveduje Said, kikboksar, ki je v upanju na boljšo prihodnost prehodil celo Turčijo. Da se bodo njegovi problemi v Nemčiji šele zares začeli, pa si ne bi nikoli mislil: “V azilnem domu ne morem odkrito povedati, da sem kristjan, saj mi potem grozijo.”

Said živi skupaj z begunci iz Sirije, strogo vernimi sunitskimi muslimani. “Med Ramadanom me zbudijo pred jutranjo zarjo in mi rečejo, naj jem, preden vzide sonce. Če jih zavrnjem, mi rečejo, da sem »kufar«, nevernik, in me pluvajo,” pripoveduje Said. “Obravnavajo me kot žival. Grozijo mi, da me bodo ubili.”

Gottfried Martens je evangeličanski duhovnik v Berlinu, ki je krstil že blizu 600 pribežnikov iz Afganistana in Irana. “Skoraj vsi imajo velike težave v svojih domovih,” pripoveduje. “Strogo verni muslimani tam namreč zagovarjajo stališče: Kjer smo mi, vlada šarija, vlada naš zakon.” Kristjani v kuhinji ne smejo pripravljati svojih jedi. Kdor ne moli petkrat, obrnjen proti Meki, je deležen mobinga. “Še zlasti kristjani, ki so konvertirali iz Islama, trpijo kot manjšina,” pravi Martens in dodaja: “In že se sprašujejo: Kaj se bo zgodilo, ko bodo strogo verni muslimanski begunci zapustili domove? Se bomo kot kristjani morali v tej dežali v prihodnosti skrivati?”

Fanatiki zvenijo kot morilci Islamske države
Saidova zgodba je le ena izmed mnogih v zadnjih tednih. V Sauerlandu so azilanti iz Algerije napadli Eritrejca in njegovo nosečo ženo. Oba sta nosila križ okoli vratu. Eden je po Eritrejcu tolkel celo s steklenico. Tudi mladi Sirijec iz begunskega taborišča v Gießnu poroča o grožnjah. Boji se, da so se med begunce pomešali pripadniki teroristične skupine Islamska država. “Vpijejo verze iz Korana. To so besede, ki jih vpije IS, preden ljudem odrežejo glave. Tu ne morem ostati. Jaz sem kristjan,” pripoveduje. V Baden-Würtembergu, v Ellwangenu, je med Ramadanom prišlo do množičnega pretepa med kristjani, Jesidi in muslimani. Posebej dramatičen je primer krščanske družine iz Iraka, ki je bila nastanjena v begunskem taborišču v Freisingu. Oče je na Bavarski televiziji pripovedoval o udarcih in grožnjah s strani sirskega islamista. “Vpili so na mojo ženo in tepli mojega otroka. Pravijo: Ubili te bomo in pili tvojo kri.”

„Poznam zelo veliko poročil o krščanskih beguncih, ki so izpostavljeni napadom. A to je le vrh ledene gore,“ pripoveduje Simon Jakob iz Centralnega sveta orientalskih kristjanov. „Neuradno število je visoko. Moramo računati z nadaljnimi konflikti, ki jih begunci prinašajo iz svoje domovine v Nemčijo. Med kristjani in muslimani. Med Šiiti in Suniti. Med Kurdi in ekstremisti. Med Jesidi in ekstremisti.“

M.H.