fbpx

Talibani mesto Kundus spremenili v mesto duhov

Danes je Afganistan z zračno podporo ZDA ponovno prevzel nadzor nad mestom, vendar pri tem plačal visoko ceno. Veliko žrtev je zlasti med civilisti, ki svoje mesto Kundus imenujejo mesto duhov.

Še vedno odmeva ponedeljkov napad Talibanov in prevzem mesta Kunduz, ki velja za eno izmed največjih uporniških zmag v zadnjih 15. letih. Po sredini operaciji, s katero so Afganistanske sile ponovno zavezele mesto Kundus, danes še vedno na nekaterih deli mesta, potekajo boji z uporniki. Talibanski uporniki še niso zaključili z boji v mestu Kunduz in še vedno obvladujejo posamezne dele mesta, je zagotovil talibanski predstavnik Zabiullah Mujahid.

Lahko vlada strateško mesto ohrani varno?
Kunduz je strasteško pomembno trgovsko središče s 300.000 prebivalci, ki leži na poti med afganistansko prestolnico Kabulom in Tadžikistanom. Gre tudi za prvo glavno mesto afganistanske pokrajine, ki so ga talibani uspešno zavzeli po padcu njihovega režima leta 2001.

Dogajanje v Kunduzu sproža vprašanja o usposobljenosti afganistanskih vojakov, ki naj bi skrbeli za varnost v državi. Vprašljivi so tudi načrti ZDA, da bi iz Afganistana umaknili večino svojih sil do konca prihodnjega leta.

(Foto: Getty Images)

(Foto: Getty Images)

Kundus ali mesto duhov
Na terenu vlada kaos, dejstvo pa je, da imata obe strani velike izgube. Tisoče civilistov je ujetih v boje, mnogo jih je zbežalo, nekateri pa te sreče niso imeli. Afganistansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bilo 150 žrtev med telibani, ko so afganistanske sile ponovno zavzele mesto. Število žrtev vladnih sil ni znano.

 

»Kundus se je spremenil v mesto duhov,« je za CNN izjavil mož, ki je zaradi strahu pred maščevanjem talibanov želel ostani anonimen. Afganistanske sile so za ponovno zavzetje mesta plačale visoko ceno. Tamkajšnji zdravniki so preobremenjeni, od ponedeljka je bilo ranjenih vsaj 252 ljudi, od tega kar 53 otrok. Večinoma gre za strelne rane, pogoste so tudi poškodbe glave in drugih delov telesa.

J. F.