fbpx

Talibani ustrelili 10-letno deklico, medtem ko so želeli zbežati v Kanado

Deklico Nazifo so ubili preden bi zaživela novo življenje. (Foto: Global News)

V Afganistanu je bila ustreljena 10-letna deklica, medtem ko se je v okviru programa priseljevanja za Afganistance, ki so delali za kanadske vire, njena družina pripravljala na beg v Kanado. 

Tragedija se je zgodila v noči na 10. december v bližini talibanske kontrolne točke v Kandaharju, je za Global News povedal njen oče Bashir, ki je do leta 2011 delal za kanadsko vojsko v Kandaharju. Voznik vozila naj bi imel za prehod te kontrolne točke dovoljenje, zato ni jasno, zakaj je do streljanja prišlo. Družina je imela odobreno preselitev s strani Kanade, vendar je zaradi neuspele evakuacije obtičala v Afganistanu. 

Deklica Nazifa je bila ubita med vračanjem domov iz družinske poroke, ko so na družinski avto, v katerem je bila, streljali talibani. Vozilo je trčilo v objekt in zagorelo. Za Nazifo je bilo trčenje usodno, še trije pa so bili ranjeni. Deklica Nazifa je bila po očetovih besedah odlična učenka, ki se je z učenjem angleščine pripravljala na novo življenje v Kanadi. Poraja se vprašanje, zakaj so talibani streljali na družinski avto. Dekličin oče Bashir meni, da je bil morda tarča on zaradi svojega preteklega sodelovanja s Kanado in Ameriko, ali pa je šlo za malomarnost s strani talibanov.

Talibanski vojaki v Kabulu (foto: epa)

Kanadska vlada je obljubila, da bo preselila Afganistance, ki so pomagali vojaški misiji v Kandaharju, vendar jih je po prevzemu Kabula s strani talibanov prispelo veliko manj, kot je bilo načrtovano. Zaradi prekinitev evakuacijskih poletov in ukrepov mejnega nadzora v sosednjih državah, ki jim preprečujejo beg, jih v državi ostaja na tisoče. Pristojni iz kanadskega urada za priseljence trdijo, da sodelujejo s svojimi zavezniki in drugimi partnerji, v upanju, da najdejo nove poti do Kanade za Afganistance, je pa to izredno zahtevno glede na vmešavanje talibanov in da je ta srce parajoča tragedija ena od tveganj pri takih evakuacijah.

“Rešiti moramo zastoje ljudi, ne glede na to, kje so, bodisi s poleti bodisi s talnimi premiki, ali s sodelovanjem drugih držav. Vse samo, da to takih stvari ne pride več,” je povedal tiskovni predstavnik skupine kanadskih veteranov Aman Lara, Kynan Walper.

Tanja Brkić