fbpx

Talibanski napad na francosko restavracijo

Foto: epa

V afganistanski prestolnici Kabul so talibani danes napadli francosko restavracijo, v katero radi zahajajo tujci. Umrla sta napadalec in 15-letni fant, najmanj 11 je ranjenih.

Kot je povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Sedik Sediki, je bila restavracija tarča napada z avtomobilom bomboOdgovornost za napad so prevzeli talibani, ki so v zadnjih mesecih okrepili napade na vidnejše tarče. Danes napadena restavracija se namreč nahaja v bližini številnih tujih veleposlaništev in vladnih poslopij, poroča BBC.

Po navedbah afganistanske televizije je na prizorišču najprej odjeknila izredno močna eksplozija, nato pa je bilo slišati še strele, poroča STA.

Afganistan si prizadeva za mirovne pogovore s talibani
Do napada prihaja v času, ko je afganistanska vlada okrepila prizadevanja za ponoven zagon mirovnih pogovorov s talibani. Pred nekaj dnevi je Kabul obiskal načelnik generalštaba pakistanske vojske, general Rahil Šarif z namenom priprav na nova mirovna pogajanja.

Pakistan, ki naj bi imel velik političen vpliv na talibane, je zgodovinski prvi krog mirovnih pogajanj gostil julija, a so zastala, potem ko so talibanski uporniki potrdili smrt svojega dolgoletnega vodje Mule Omarja. Afganistan vidi zato podporo Pakistana kot ključno pri udeležbi talibanov za pogajalsko mizo.

V. V., STA