fbpx

Tatovi z metodo “zgrabi in beži” terorizirajo butike na Manhattnu

Policija pred Monclerom v Sohu (Vir: New York Post: Foto: Posnetek zaslona)

New York Post poroča, da so na Manhattnu, natančneje v Sohu, znanem po najbolj donosnih butikih, zaskrbljujoči trendi tatov, ki igrajo na karto rasizma in z metodo “zgrabi in beži” plenijo po trgovinah z ekskluzivnimi znamkami oblačil. Šlo naj bi za izjemno donosen posel.

Zaskrbljujoč trend se je v Sohu pričel sočasno s protesti in kasnejšimi nemiri v povezavi z BLM in protesti zaradi smrti Georga Floyda, ko so tatovi temne polti pričeli izkoriščati mase, zmedo, nered in stanje duha v družbi, kjer se ljudje bojijo biti označeni za rasiste.

Upravljalci trgovin se bojijo, da bi prav trgovine, ki jih upravljajo, postale nova Instagram zgodba o rasizmu, a velikokrat raje ničesar ne rečejo in tatovom pustijo pobegniti z oblačili. Pred mnogimi trgovinami zdaj stojijo zastrašujoči varnostniki, toda mnogokrat so tudi ti nemočni, če se upravljalec odloči, da ne bo tvegal negativne reklame.

Rasizem kot izgovor za zločin

Tatovi prihajajo samozavestni, saj vedo, da se jim nič ne more zgoditi. Korenine za njihovo gotovost so v podpori uradne politike demokratske stranke, ki se od tega ne zgolj distancira, ampak velikokrat tudi zmanjšuje slabe plati ter povzdiguje redke dobre. Pridobivanje volivcev na karto rasizma je že utečen posel ameriške levice, zdaj je prvič tudi neposredno razvidno, kako škodljiva je takšna pozicija za celotno Ameriko.

Majhne kriminalne združbe

V nekaterih napadih na butike sodeluje tudi do 20 ljudi, oblačil pa pokradejo tudi za blizu 100 tisočakov. Vedno več butikov zato sodeluje s policijo, imajo nadzorne kamere, varnostnike, nekateri celo zapirajo vhodna vrata, da bi preprečili manjše kraje, poroča New York Post.

Policija se je problema lotila resno

Policija skuša problem reševati na več nivojih, zato se ga je lotila širše. Eden od mehanizmov so tudi kontaktni uradniki v vseh soseskah, imajo tudi posebne oddelke, ki se ukvarjajo s posameznimi primeri. Policiji s posnetki nadzornih kamer in opisi osumljencev pomagajo tudi trgovci.

Aleš Ernecl