fbpx

Tega Delo ni omenilo o madžarskem radiu Klub Radio – zato jih je podučil Jože Biščak!

Klub Radio (Foto: Twitter)

Osrednji slovenski dnevni list – Delo, je pristransko pisal o prenehanju predvajanja madžarskega radia Klub Radio. Kako so oni o tem poročali? Da jim je avtoritarna Orbanova vlada odvzela frekvenco zaradi minornih birokratskih napak, pri tem pa so še dodali, kakopak, da gre za “neodvisni” radio. Ker vemo, da neodvisni v besednjaku osrednjih medijev, ki so osrednja trobila tranzicijske levice, pomeni “odvisni od levičarskih vlad”, smo prisluhnili tudi drugi plati ali informacijam, ki jih je Delo z veseljem zamolčalo.

Kot po navadi, ko slovenski osrednji mediji poročajo o dogajanju na Madžarskem, je tudi v primeru Delovega poročanja o madžarski radijski postaji Klubradio, resnica nekoliko drugačna ali vsaj veliko bogatejša, kot so jo predstavili oni. Tendenciozno protiorbanovski vidijo samo eno lat ali ne želijo videti ničesar druga kot zgodb, usklajenih z “legendo o orbanizmu”.

Delovo poročilo je bilo sledeče:

Poročilo v Delu (Foto: Zajem zaslona)

Zamolčali cel kupo pomembnih podatkov
Kaj pa je bilo res oziroma kaj pa je bilo potrebno še dodati, pa so v Delu zamolčali, je v svojih tvitih zapisal urednik Demokracije, Jože Biščak, ki je zapisal, da je -prvič – klub Rádió zaradi kršitev zakonodaje v zadnjih sedmih letih šestkrat plačal globo in se nikoli ni pritožil. Da so – drugič- pred kratkim štiri radijske postaje zaradi podobnih kršitev izgubile licenco in nobena druga ni vlade obtožila politične pristranosti, pristranosti. Na sodišče se je pritožil Civil Rádió, postopek še traja. Da je – tretjič –  Klub Rádió v zadnjih desetih letih lahko brezplačno uporabljal javno frekvenco, ne da bi plačal koncesijsko dajatev. Kako je lahko potem žrtev političnega preganjanja? Četrtič, Klub Rádiu frekvenca ni bila ukinjena, temveč mu ni bila samodejno podaljšana. Še vedno se lahko prijavi za to frekvenco in jo bo zagotovo dobil, ker je (via Bloomberg) edini kandidat, ki izpolnjuje vsa merila regulatorja. Bo pa za frekvenco moral konkurirati drugim postajam na trgu. Petič, regulator ne podaljša avtomatsko frekvence mediju, ki večkrat krši pravila. In nazadnje, Klub Rádió ni neodvisen, ampak je ideološko še kako opredeljen in zavezan liberalni-demokraciji.

Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija (Foto: Nova24TV)

Aleš Ernecl