Telefonski pogovor sprave med Putinom in Obamo. Tema pa …

Vladimir Putin in Barack Obama (foto: epa).

Predsednika Rusije in ZDA, Vladimir Putin in Barack Obama, sta se po telefonu dogovorila za “odločno prekinitev ognja v Siriji”. Ameriški predsednik je pogovor izkoristil tudi za to, da je Putina opomnil na izpolnjevanje obveznosti iz Ženeve in Minska. 

“Voditelja sta razpravljala o razmerah v Siriji,” so sporočili iz Kremlja. Ob tem so dodali, da nameravata državi okrepiti premirje v Siriji ter zagotoviti humanitarno pomoč. Predsednik Vladimir Putin je “zmerne” upornike pozval, naj se distancirajo od teroristične skupine Islamska država in džihadistov fronte al-Nusra. Opozoril je tudi, da večina orožja za ekstremiste prispe preko sirsko-turške meje.

Rusija in ZDA bosta morali sodelovati
Predsednika sta izpostavila tudi pomen mirovnih pogajanj v Ženevi in se strinjala, da morajo ruske in ameriške varnostne sile okrepiti sodelovanje za posredovanje v Siriji. Iz Bele hiše so sporočili, da od Putina pričakujejo, da bo Bašarja al Asada spomnil na izpolnjevanje obveznosti. “Videli smo, da je prekinitev ognja zelo krhka, režim pa s stalnimi kršitvami vse bolj spodbuja vojno stanje,” je pojasnil predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Barack Obama je ob tej priložnosti Putina ponovno pozval k popolnemu izvajanju sporazuma iz Minska, vezanega na konflikt na vzhodu Ukrajine, poroča Večernji list.

N. K.