fbpx

Temne prerokbe: V Evropi bo leta 2084 vladal islamski totalitarizem

Boualem Sansal je po zgledu Georga Orwella, ki je v svoji knjigi 1984 opisal totalitarni komunistični sistem, v knjigi 2084 opisal grozeči islamski totalitarni sistem (foto: epa).

”Islamisti želijo raztreščiti našo družbo in s terorističnimi napadi jim to tudi uspeva,” je dejal Boualem Sansal, alžirski musliman, ki s svojo novo knjigo Evropo svari pred skrajnim islamizmom. ”Nemčija je bila s prihodom migrantov izjemno naivna. In na dolgi rok je Nemčija prav gotovo država, ki je najbolj ogrožena,” pojasnjuje Sansal. 

V Alžiriji rojen musliman Boualem Sansal v svoji novi knjigi z naslovom ”2084. Konec sveta” govori o islamski diktaturi, naslov njegove knjige pa z Orwellovim delom in letnico 1984 ni zgolj naključno povezan. Avtor opisuje diktatorstvo vere, radikalni islam in njegovo moč, ki spominja na pretekle čase. V velikem intervjuju za nemški časnik Die Welt je Sansal predstavil nekatere glavne poudarke knjige.

Knjiga je bila samo v Franciji prodana v več kot 300.000 izvodih, kar je po avtorjevem mnenju znamenje, da se Evropa prebuja. ”Jasno je postalo, da islamizacija ni le lokalni pojav – zaradi njega je danes zaskrbljena vsa Evropa. Vsi smo zaskrbljeni, tudi tisti, ki si tega ne upajo priznati,” je pojasnil avtor in dodal, da je knjiga vse prej kot lahkotno branje, vsebina pa precej temačna.

Napad v Parizu je bil napad na kulturo in življenjski slog
Boualem Sansal poudarja, da so bili teroristični napadi v Bruslju in Parizu zgolj začetek. ”Napad na Charlie Hebdo je bil nekoliko drugačen, vsaj v osnovi so imeli motiv – sicer neupravičenega in po načelu, da je ženska v mini krilu tudi sama izzvala posilstvo, a vseeno,” je dejal, ob tem pa poudaril, da je bil napad v pariškem klubu Bataclan popolno nasprotje. ”Šlo je za napad na kulturo, na življenjski slog,” je jasen avtor knjige.

”Islamisti vedo, da z vojaško akcijo ne morejo premagati Zahoda. Arabske države niso dovolj močne, da bi zmagale. Zahod bodo zato prisilili, da bo uničil samega sebe. Želijo, da se družba razcepi, in to jim bo tudi uspelo,” meni Boualem Sansal.

Nevarnost pa po avtorjevem mnenju predstavljajo tudi migranti in Nemčija, ki je bila do njih preveč odprta. ”Nemčija je na dolgi rok najbolj ogrožena država,” meni Sansal. ”Zaradi dogodkov po drugi svetovni vojni je Nemčija izjemno tolerantna, to pa migranti izkoriščajo,” je prepričan Alžirec.

Islam ni samo grožnja, je enormno tveganje
Dokaz, da vojna med civilizacijama že poteka, so prav teroristični napadi v Parizu. ”Niso napadli vojašnice, v Bataclanu so napadli koncertno dvorano,” poudarja Sansal. Prepričan je, da se Evropi, predvsem pa Nemčiji, bliža konec. Kot turški predsednik Recep Tayyip Erdogan tudi mnogo Evropejcev goji zamere do Nemčije, ki je vplivna, razvita in organizirana – in ti dve nočni mori se odlično dopolnjujeta. ”Islam ni samo grožnja, pač pa predstavlja enormno tveganje,” meni pisatelj, pri čemer opozarja, da želi Erdogan vzpostaviti nekakšen nov kalifat in turški vpliv razširiti tudi nad Evropo.

Sansal o islamu in krščanski ljubezni do ženske

Ideja o odrešitvi skozi ljubezen prežema krščanski svet. V islamu pa obstaja le ljubezen do Alaha. (…) Ljubezen do ženske je pravzaprav tisto, proti čemer se islam bori.

Sansal o rodni Alžiriji – država brez kinodvoran in knjigarn

Leta 1962, ko je Alžirija postala samostojna, je bilo v državi 150 kinodvoran in 250 knjigarn. Zdaj v Alžiriji ni več kinodvoran, ostalo pa je le še štiri ali pet knjigarn. Na drugi strani se je v tem času zgradilo na tisoče mošej.

M. G.