Tepež po islamsko: Moški mora ženo pretepati do te mere, da njena koža ne postane rdeča oziroma črna

Foto: iStock

Islamski imam iz Irana je občinstvu Sydneyjeve mošeje pripovedoval, da je v redu, če mož udarja svojo ženo in med drugim opravičuje nasilje v družini. Njegove izjave so bile tako hude, da so bili ogorčeni celo v Avstraliji živeči muslimani.

Šejk Taleb al-Khozaei je kot gost Sydneyjeve mošeje dejal, da je v redu, če pretepaš svojo ženo dokler se ne vidijo rdeče oznake.

Pretepa se do te mere, da koža ne postane rdeča
Šejk je citiral enega izmed verzov korana, ki pravi, da lahko možje udarijo svoje žene, če so te neubogljive oziroma neposlušne. “Moški jo mora pretepati tako močno, da se žena vrne domov in do te mere, da njena koža ne postane rdeča oziroma črna.” S tem, ko moški pretepe žensko, jo namreč poniža in prizadene, povzroči ji občutek, da je naredila napako s tem, ko ni služila možu. “V naši deželi se pretepanje dogaja. Ampak kakšne vrste? Ne razumite me narobe,” je rekel in dodal, da islam ni agresivna religija. “Pretepanje ne zaznamuje in se ne izvaja iz maščevanja.”

Mošeja njegov govor obsodila kot propagando
Njegove besede so bile tako odmevne, da so se od njih distancirali tudi predstavniki Sydneyske mošeje, njegov govor pa so označili kot propagando o spodbujanju nasilja v družini ter se zavezali, da ga ne bodo več povabili v Sydney. “Nismo vedeli, da bo to povedal tako in po koncu govora smo mu dejali, da tega ne bi smel reči. Tega ne opravičujemo in v naši skupnosti ne sprejemamo nobenega napada,” je v izjavi za Daily Mail zapisalo Avstralsko društvo islamskih prijateljstev.

D. Z.