fbpx

Terorist, ki je sejal smrt v Istanbulu, je kot azilant živel na Dunaju od socialne pomoči

Foto: epa

Eden od treh samomorilskih napadalcev, ki so se v sredo raztrelili na letališču Atatürk v Istanbulu in povzročili 45 smrtnih žrtev ter več sto ranjenih, je kot azilant dlje časa živel v Avstriji.

Čečen Ahmed Čatajev je bil po nekaterih informacijah snovalec terorističnih napadov v Istanbulu, ki so prejšnji teden pretresli Turčijo in preostali svet. Pripadnik radikalne Islamske države je na stroške avstrijskih davkoplačevalcev več let živel v eni od dunajskih četrti. Leta 2003 mu je namreč Avstrija ponudila azil, saj je bil udeleženec rusko-čečenske vojne. Rusi so ga ujeli in tudi mučili, zaradi česar so mu morali amputirati roko.

Skupaj z njim je v Avstrijo uspelo priti tudi njegovi ženi in trem otrokom. Družina je živela od minimalnega zajamčenega dohodka.

Pred izročitvijo Rusiji so ga rešili Avstrijci
Leta 2009 so Čatajeva na podlagi ruskega pripornega naloga aretirali v Ukrajini, ko je šel obiskat svojo mamo in sestro. Moskva je takrat zahtevala njegovo izročitev, zato so šli njegovi čečenski kolegi na dunajske ulice in protestirali proti njegovi morebitni izročitvi Rusiji. Avstrijske oblasti so se takrat zavzele, da bi se Čatajev vrnil v Avstrijo, kar jim je tudi uspelo.

Njegova žena še vedno živi na Dunaju
Leta 2012 se je v Siriji pridružil Islamski državi v boju proti Asadovemu režimu in se še bolj radikaliziral. Njegova žena se je kmalu zatem od njega ločila in z otroki še vedno živi v avstrijski prestolnici, Čatajev pa se je nato v Siriji znova poročil. Pred napadom na istanbulsko letališče je s soborci pripotoval iz Sirije v Turčijo, v Istanbulu pa so najeli stanovanje, kjer so snovali načrte za smrtonosne teroristične napade.

M. P.