fbpx

Terorist, ki je v Veliki Britaniji zaprosil za listine za enosmerno pot v Irak, za nagrado dobil britansko državljanstvo

Foto: epa/Printscreen

Britansko javnost je razburila informacija, da je eden izmed teroristov, kljub jasno izraženi nameri, da želi listine za enosmerno pot v Irak, od notranjega ministrstva dobil za nagrado britanski potni list in državljanstvo, kljub temu, da za njega niti zaprosil ni.  

Dvaindvajsetletnega Mohammeda Jasima z iraškimi koreninami so teden po prejemu listine pridržali skupaj z džihadističnim prijateljem Mohammedom Mayowom v angleškem mestu Dover, kar je tudi botrovalo temu, da je novica prišla na dan.

Odločitev notranjega ministrstva je bila deležna tarče kritik, tudi od začudene sodnice, ki je sodelovala na obravnavi. Ogorčeno pa so se odzvali tudi številni angleški politiki, med drugim je konzervativec Philip Davies dejal, da je naravnost nenavadno, da lahko vsakdo pridobi britansko državljanstvo. Njegov strankarski kolega David Davies pa je poudaril, da britanski potni listi pridejo v roke številnih tistih, ki se jim v resnici niti približati ne bi smeli.

Dobil je dve leti zaporne kazni
Jasim je bil obsojen na dve leti zapora zaradi spodbujanja podpore terorizmu, po tem, ko je na družbenem omrežju Twitter objavil proislamistična sporočila. Na sojenju je bilo mogoče slišati, da je bil njegov račun izbrisan kar petkrat, preden ga je policiji uspelo izslediti.

Foto: Twitter

Sodnica Rebecca Poulet je po poročanju Expressa izrazila presenečenje, da mu je notranjo ministrstvo sploh izdalo potni list, glede na to, da zanj sploh ni zaprosil in je jasno izrazil željo, da z enosmerno potno listino želi zapusti Otok in oditi v Irak, kjer je trenutno vojna.

Jasim je izbrisal vso vsebino na svojem mobilnem telefonu, z namenom, da ga policija ne bi povezala s problematičnim Twitter računom in ne bi prišla do gradiva Islamske države, ki ga je posedoval. Triindvajsetletni Mayow, ki so ga aretirali skupaj z Jasimom, je dobil pet let in dva meseca zapora za širjenje terorističnih publikacij prek Twitterja.

N. Ž.