fbpx

Terorista, odgovorna za zahrbten napad na londonsko podzemno železnico, sta sirska migranta!

Yahyah Farroukh (Foto: Facebook)

Svet je v petek pretresel teroristični napad in nova bomba, ki sta jo na vlak podzemne železnice v Londonu nastavila Sirca. Pred tem sta živela povsem preprosti življenji in se zlivala z okolico, kot to na videz počnejo tudi ostali migranti. Odgovornost za njuno dejanje je prevzela teroristična skupina Islamska država.

Osumljenca, ki naj bi bila kriva za napad in 30 poškodovanih na londonski podzemni železnici, sta migranta. Prišla naj bi z Iraka, rodila pa sta se v Siriji. Oba je vzgojil par, ki ga je kraljica Elizabeta nekoč počastila za dobrodelnost. Lokalni mediji so poročali, da je eden izmed napadalcev 21-letni Yahyah Farroukh. Fotografije, ki jih je objavil časopis The Sun, so pokazale, da so ga ujeli zunaj restavracije Aladdins Fried Chicken, v kateri naj bi zadnjih devet mesecev delal.

Žal mi je! Žal mi je!” je kričal, ko so se prikradli policisti in ga aretirali. “Forenzična ekipa je njegove roke zavila v nekaj plastičnega, prav tako pa so v to zavili tudi njegove noge vse do stegen,” je povedala priča. “Videti je bilo, kot da ne govori angleško, a se je na to, kar so mu govorili policisti, kljub temu odzival.” Suleman Sarwar, eden izmed lastnikov okrepčevalnice, je dejal, da Farroukh ISIS nikoli ni omenil. “Zdelo se je, da je zelo vesten. Poslušal je rap in nosil kavbojke in majice“. Drugi osumljenec naj bi dopolnil šele 18 let v Dovru, ko je s trajektom želel pobegniti v Francijo. V ponedeljek je v javnost prišel tudi videoposnetek, kako je v petek okoli 6.50 v kraju Sunbury-on-Thames v Surreyju s seboj tovoril torbo.

Foto: iStock

Policija je prepričana, da je ravno takrat zapustil dom svojih rejnikov in želel na vlak za London, kjer bi bombo aktiviral. Eden izmed prebivalcev ga je prek nadzorne kamere, s katero spremlja dogajanje okoli svoje hiše, videl bežati. “Spreletel me je srh, ko sem ga videl na prostem, kako beži mimo moje hiše. Prva stvar, ki sem jo videl zjutraj, je bil moški z veliko bombo v torbi,” je povedal za The Sun. “Ljudje so se odpravljali v trgovine in na delo, medtem pa niso niti slutili, da se med njimi nahaja tako zloben moški.”

V vrečki enega izmed priljubljenih supermarketov, ki jo je odložil kar na tla, je ob 8.20 kar naenkrat začelo goreti. Oba moška so pridržali in ju obtožili terorističnega napada. Noben od njiju pa do zdaj še ni bil obtožen. ISIS je prevzela odgovornost za napad, a pristojni so dejali, da še nimajo dokazov, da je šlo za organizirano militantno skupino, poroča Reuters.

A. L.