fbpx

Teroristični napad na berlinski božični sejem bi lahko preprečili – terorist je bil pod nadzorom policije

Božična tržnica v Berlinu (foto: STA).

Na plano je prišla šokantna novica, da do lanskega džihadističnega napada na božični sejem v Berlinu sploh ne bi prišlo, če bi policija nekaj mesecev pred napadom aretirala terorista, ki je bil vpleten v preprodajo drog. 

Berlinski senator za notranje zadeve Andreas Geisel je po navedbah nemškega portala Local povedal, da naj bi berlinski kriminalni urad prikrival tovrstne informacije, z namenom, da bi se opral krivde za napad. Iz tega razloga se je Geisel odločil, da bo proti neznanim osebam v uradu podal kazensko ovadbo.

Tunizijec, 24-letni Anis Amri, je 19. decembra lani ugrabil tovornjak in pri tem ubil poljskega voznika, z namenom, da ga je lahko uporabil v terorističnem napadu, ko je z njim zapeljal v množico in pri tem ubil 12 nedolžnih ljudi ter ranil na desetine drugih ljudi. Amrija je po napadu, za katerega je odgovornost prevzela teroristična skupina Islamska država, ustrelila italijanska policija, ko je bil na begu v Milanu.

Anis Amri (Foto: epa)

Po odpravljanju posledic smrtonosnega napada so uradniki priznali raznovrstne varnostne napake, ki so Amriju omogočile, da je lahko s pomočjo raznovrstnih identitet prihajal v stik z islamskimi skrajneži. Prav tako pomemben je tudi podatek, da bi moral biti izgnan že več mesecev prej zaradi zavrnjene prošnje za azil, kar ni čudno glede na to, da ima za seboj zaporniško preteklost, ki jo je pred prihodom v Nemčijo ustvarjal v Italiji.

Policija ni izdala naloga za aretacijo
Amri je bil od marca lani pod nadzorom varnostnih služb, vendar so te nadzor nad njim v septembru omejile le na področje njegove preprodaje nedovoljenih drog. Geisel trdi, da je policija vedela, da Amri ni le preprodajalec z manjšimi količinami drog, saj je bil vpleten v organizirano preprodajo nedovoljenih drog, za kar bi policija po prepričanju Geisela lahko izdala nalog za aretacijo.

N. Ž.