fbpx

Teroristični napad v Berlinu lahko pomeni konec Angele Merkel

Angela Merkel (Foto: epa)

Teroristični napad, ki je v Berlinu zahteval 12 smrtnih žrtev, lahko pomeni konec vladanja Angele Merkel. Njena naklonjenost migrantom se je sprevrgla v drugo skrajnost. V državo je spustila ljudi, za katere ni nobenega jamstva, da niso povezani s terorizmom. V času napada v Berlinu je bila ravno na enem izmed dogodkov, povezanih z migranti.

Mati Sircev, kot so med drugim poimenovali Angelo Merkel, izgublja tla pod nogami. Velika zagovornica migrantov je odprla vrata svoje države teroristom. Pozivi k odstopu 62-letne Merklove so vedno pogostejši. Nemčija je sprejela več kot milijon migrantov. Tovornjakarski morilec, 23-letni Pakistanec, naj bi bil tudi med prosilci za azil.

Člani stranke CDU so v javnosti izrekli trditve, da je zaradi umora nedolžnih ljudi država v ‘vojnem stanju’. Vedno glasnejši so tudi pozivi k odstopu 62-letne političarke na družbenih omrežjih in bavarski minister za notranje zadeve, Joachim Herrmann, je zahteval, da se ocenijo posledice nemške migrantske  politike, kot piše Ekspress.

Nemški politik Klaus Bouillon iz stranke  CDU je po radiu izjavil: “Moramo reči, da smo v vojni, čeprav nekateri, ki vidijo samo dobro, tega ne vidijo.” Za medije je povedal, da bodo okrepili varnostne ukrepe, saj obstaja povečana možnost napadov. “Storili bomo, kar je mislimo, da je treba, to pa pomeni orožje z dolgim dometom, avtomatske puške, pištole.”

Bo nemška pravna država po včerajšnjem terorističnem napadu vendarle udarila po Merklovi?

Po dogodku so Merklovo soočili s pokolom v Berlinu. Ob tem je izjavila: “To je bil zelo težak dan. Težko bomo prenesli, če se bo izkazalo, da je bil napadalec človek, ki je od Nemčije zahteval zaščito in azil.” Kanclerka je izrekla sožalje sorodnikom žrtev in napovedala, da bo še danes obiskala kraj napada. Napovedala je tudi sejo sveta za nacionalno varnost, hkrati pa je državljane pozvala, naj ne dopustijo, da bi jih strah ohromil. Izrazila je upanje, da bodo Nemci našli dovolj moči, da bodo naprej živeli svoje življenje.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere se je že pred tem zavzel za to, da božični sejmi v Nemčiji ob ustreznih varnostnih ukrepih ostanejo odprti. “Ne glede na to, kaj bomo ugotovili glede motivov in namenov napadalca, si ne smemo pustiti vzeti svoje svobode,” je v sporočilu zapisal de Maiziere, kot navaja STA.

B. J.