fbpx

Teroristični napadi v Parizu – glavni džihadist Abdeslam ostal brez obrambe pred sodiščem

Foto: epa

Odvetnika domnevnega krivca za lanskoletne teroristične napade v Parizu Salaha Abdeslama sta odpovedala njegovo obrambo, ker se je osumljenec odločil, da bo pred sodiščem molčal. Osumljeni naj bi bil soodgovoren za najbolj smrtonosne tovrstne napade v francoski zgodovini. 

Odvetnika glavnega osumljenca za teroristične napade v Parizu Salaha Abdeslama sta napovedala, da ga ne bosta več branila pred sodiščem. To se je zgodilo 6 mesecev po tem, ko ga je Belgija predala Franciji, in ko je bil tudi prvič postavljen pred roko pravice. Šlo naj bi za edinega preživelega osumljenca novembrske teroristične akcije v Parizu, izvedene v lanskem letu, ki je terjala 130 življenj. Abdeslam je bil pred svojo aretacijo nekaj mesecev najbolj pogrešana oseba na evropskih tleh. Pokrovitelj napadov je bila skrajna skupina Islamska država, piše CNN.

Odvetnika odpovedala obrambo zaradi njegove molčečnosti
Zagovornika domnevnega terorista sta odpovedala nadaljno zagovarjanje svoje stranke, zaradi njene odločitve, da bo pred sodiščem molčala. Na to možnost sta sicer opozorila že na začetku sojenja. Domnevni terorist, ki je sicer v Belgiji rojeni francoski državljan, je prvič stopil pred sodišče že aprila, ko naj bi ga mediji obtožili, da je bil osrednji akter omenjenih dogodkov.

“Pameten kot prazen pepelnik”
Vendar pa si je odvetniška stroka že tedaj prizadevala, da bi omilila njegovo krivdo, in sicer tako, da ga je skušala prikazati kot “ovco”, ki je sledila svojim “pastirjem”. Njegova odvetnica naj bi ga celo razglasila za neumnega, da bi tako zmanjšala njegovo odgovornost. Obenem naj bi si odvetnika prizadevala pojasniti vzroke za njegovo radikalizacijo. Že omenjeni teroristični napad velja za najbolj smrtonosnega v francoski zgodovini.

Statistika terorističnih napadov po Evropi
Med državami, ki so že bile žrtve terorističnih napadov z islamističnim ozadjem, se med drugim omenja sledeče: Belgijo, Rusijo, Francijo, Dansko, Nemčijo, Britanijo, Švedsko, Italijo, Avstrijo, Makedonijo, Irsko in Norveško. Med zločini se navaja zelo širok spekter kriminalnih dejanj: umore z nožem, ustrelitve, pretepe, eksplozije nastavljenega razstreliva, obglavljenja, napad z mačeto. Še posebej pogosti so umori z nožem, navaja thereligionofpeace. 

Foto: epa

Kakšno vlogo sploh ima Schengen?
Dejstvo je, da so mnogi teroristi oziroma potencialni teroristični akterji skupaj z nedavnim migrantskim valom mirno prečkali slovensko državno ozemlje. Tudi nekateri napadalci v znanem terorističnem napadu v Parizu so v Francijo potovali po Balkanski poti, torej preko Slovenije. Omenjeni napad je bil v začetku zasnovan še bolj ambiciozno, saj so teroristi nameravali izvesti tovrstne akcije v več državah po Evropi. Obenem se pojavljajo tudi navedbe, da so se teroristi predstavljali za sirske begunce. Zakaj evropske tajne službe, policija in vojska niso sposobne zagotoviti varnosti Evropejcev? Je rešitev v postavitvi učinkovite ograje?

D. M.