fbpx

Teroristični osumljenci v Franciji prijeti, vendar cilj napada ostaja neznanka

Foto: epa, fotografija je simbolična

Teroristični osumljenci, ki so jih v Franciji pred dnevi aretirali, so načrtovali teroristično dejanje v Parizu. Akcija je bila sicer načrtovana na daljavo z območja Bližnjega vzhoda, od koder so potencialni zločinci tudi dobivali navodila glede orožja, vendar cilj napada še ni povsem znan.  

Osumljenci načrtovanja terorističnih dejanj, ki so jih v Franciji pridržali ob koncu prejšnjega tedna, so bili spoznani za podpornike paradržave IS ter so načrtovali zločine proti človečnosti na območju Pariza v prihajajočem decembru. To dejanje naj bi sicer organizirali teroristični vodje iz Iraka in Sirije, je na današnji dan za javnost sporočil tamkajšnji državni tožilec François Molins, poroča STA. Vendar pa cilj napada teroristov, sicer po rodu iz Maroka in Tunizije, ostaja neznanka.

Ni še povsem jasen cilj njihovega napada
Gre za 5 moških, ki naj bi navodila za svoje delovanje dobivali od drugod, in sicer z območja Iraka in Sirije. Teroristični osumljenci so bili sicer prijeti v dveh francoskih mestih v nedeljo – na območju Strasbourga ter Marseilla, za dejanje so si izbrali 1. december, vendar pa preiskovalci še niso uspeli ugotoviti, kaj natanko je bil cilj njihovega napada.

Stari znanci so imeli natančna navodila glede orožja
Osumljenci so imeli sicer skupna navodila glede pridobivanja ustreznega orožja, navodila pa so dobivali preko šifriranih sporočil, kakršne tudi sicer teroristi radi uporabljajo. Omenjeni napadalci so po rodu iz Tunizije in Maroka. Oblasti so jih odkrile na podlagi njihovih elektronskih pogovorov. Šlo naj bi za prijatelje, ki se dobro poznajo med seboj.

Domen Mezeg