fbpx

Teroristova mati vztraja, da je njen sin samo duševno nestabilen, on pa si je želel ocean krvi v Alahovem imenu

Dokazno gradivo kaže Abdulrahman El Bahnasawyjevo prisego zvestobe ISIS (vir: twitter)

Mati terorista, ki je načrtoval bombni napad na Times Square v New Yorku v imenu ISIS, vztraja, da njen sin ni terorist, temveč samo duševno moten. Duševne motnje se v javnost vedno bolj skuša predstaviti kot olajševalno okoliščino. Dejstvo je, da če je nekdo duševno moten, to še ne pomeni, da ne more biti terorist, to niso izključujoče se kategorije.

20-letni Abdulrahman El Bahnasawy naj bi že v mladosti trpel zaradi obsesije in depresije. Pogosto je iz enega stanja prešel v drugega, v katerem se je čisto izgubil. A najhuje je postalo, ko je začel uživati marihuano. S starši se je prepiral glede pozitivnih učinkov kanabisa, jim nasprotoval ter sanjal, kako bi tudi sam prepovedano substanco prideloval doma.

Staršem je hitro prekipelo. Ko sta videla, da je njun sin zasvojen, sta ga poslala na prisilno odvajanje v Kuvajt, kjer je bil rojen. S tem, ko sta ga umaknila stran od “kanadske permisivne družbe”, sta menila, da je problem rešen. Izkazalo se je, da El Bahnasawyju ni težko priti do prepovedanih substanc niti v strožjem Kuvajtu. Po vrnitvi v Kanado je nadaljeval z uživanjem drog – heroin, kanabis, LSD, meskalin, amfetamini, krek in ekstazi so postali stalnica v njegovem življenju. Poslali so ga na zdravljenje v Egipt, ki ravno tako ni zaleglo.

Poslan v islamsko versko šolo
Očetu je na koncu prekipelo. Obupal je nad zdravljenjem odvisnosti ter sina poslal v islamsko šolo Mississauga, za katero je menil, da ne bo tolerirala drogiranja. El Bahnasawy je pod njenim okriljem znova našel vero svojih staršev. Pustil je šolo ter se zaprl v svojo sobo, “kjer je raziskoval nasilno džihadistično spletno vsebino in klepetal preko spleta s podporniki ISIS”.

Jeseni 2015 je El Bahnasawy stopil v stik z rekrutom ISIS Abujem Saadom al-Sudanijem, ki so ga tožilci označili za visokega pripadnika in organizatorja napadov ISIS. Al-Sudani mu je povedal, da se bo moral dokazati. El Bahnasawy je zbral mobilne telefone ter petsto dolarjev, ki jih je poslal na naslove, ki mu jih je posredoval al-Sudani.

Načrtoval teroristični napad
Zatem se je začelo načrtovanje terorističnega napada na New York, ki naj bi bil izveden junija ali julija 2016, tako da bi sovpadal z islamskim Ramadanom. Konspiratorji so večkrat prisegli zvestobo ISIS in povedali, da želijo, da bi bil njihov napad takšen, kakršne so izvedli teroristi v Parizu in Bruslju. El Bahnasawy je povedal, da je želel na ameriških tleh izvesti naslednji 11. september, ko so teroristi ugrabili dve letali ter z njima zrušili dvojčka.

Napad naj bi bil samomorilska naloga. “Iz njihove krvi moramo narediti ocean,” je zapisal. “Jih zaznamovati za življenje, da bodo vedeli, da so Alahovi vojaki povsod.” El Bahnasawyju za njegova dejanja grozi dosmrtna ječa. Reči, da so za vse te njegove trditve in načrte odgovorne izključno njegova odvisnost od mamil ter težave s psiho, je navadno sprenevedanje.

Ivan Šokić