fbpx

Terorizmu v Franciji ni konca: V Parizu in Lyonu prišlo do dveh zahrbtnih napadov

Simbolična slika (Foto: iStock)

Francija je danes doživela dva napada skrajnežev. Najprej je nek moški z nožem napadel francoskega vojaka v Parizu, policija pa ga je že prijela. O drugem napadu pa poročajo iz okolice Lyona, kjer je napadalec s kladivom napadel dve ženski in pri tem kričal “Allahu  akbar”. Žrtvi imata poškodbe po glavah in sta v velikem šoku.

Do napada v Parizu je prišlo pred postajo podzemne železnice Chatelet, okoli pol sedme ure zjutraj, v središču mesta. Napadalec se je vojaku približal od zadaj in z nožem planil nanj. Policija je potrdila, da napad obravnavajo kot terorističen. Ironično je, da so vojaka napadli ravno v času njegovega obhoda. Ravno zaradi podobnih napadov so se odločili za poostritev nadzora in spremljanje morebitnih islamskih skrajnežev. Vojak se je nemudoma odzval, se z napadalcem soočil in ga spravil na tla. Ko je prišla policija, ga je aretirala, vojak pa naj ne bi bil ranjen. Med aretacijo je moški vzklikal slogane teroristične Islamske države in poveličeval Alaha, poroča britanski dnevnik Express.

Do drugega napada pa je prišlo v kraju Chalon-sur-Saone, 113 kilometrov oddaljenem od mesta Lyon. Tam je napadalec s kladivom napadel dve ženski in pri tem kričal “Allahu akbar” ter jih pri tem poškodoval po glavah. Policija je sprožila množično akcijo, lov na osumljenca še poteka. Kot pri vseh podobnih napadih so oblasti tudi v tem primeru sporočile, da gre za “duševno nestabilno osebo”.

Postaja podzemne železnice Chatelet. (Foto: epa)

Vse več napadov na policiste in vojake terja tudi smrtne žrtve
Priča dogajanja v Parizu je dejala: ”Napadalca so zadržali, ranjen ni bil nihče.” V zadnjih mesecih napadi na policiste in vojake v Parizu niso nobena redkost. Prejšnji mesec je bilo ranjenih sedem vojakov, ko se je voznik BMW-ja vanje namerno zaletel. Aprila je policist v enem od mnogih streljanj celo umrl. Junija je podpornik ISIS-a vozil avtomobil, napolnjen s plinskimi steklenicami, in se z njim zaletel v vojaško vozilo. Napadalec je umrl v času, ko je avtomobil začel goreti. Na srečo pa noben izmed vojakov ni utrpel posledic.

Poostren nadzor v Franciji uvedli že leta 2015, v zadnjih treh letih je umrlo 230 ljudi
Varnostne in policijske sile spremljajo Francoze na ulicah ob skoraj vsakem koraku. Poostren nadzor so uvedli že po razglasitvi izrednih razmer, 15. novembra 2015, ko so člani ISIS ubili 130 prebivalcev Pariza. Različne vrste napadov, ki so jim priča v Franciji, izvajajo islamski skrajneži. V zadnjih treh letih so tako ubili več kot 230 ljudi.

A. L.