fbpx

Teta severnokorejskega diktatorja vstala od mrtvih!

Kim Kjong Hui se je pojavila tik ob diktatorju. (Foto: KCNA)

Mednarodno javnost je presenetila udeležba Kim Kjong Hui, tete severnokorejskega diktatorja, ki je od leta 2013 veljala za mrtvo, na slavnostnem koncertu ob praznovanju lunarnega novega leta. Iz javnega življenja je namreč izginila po usmrtitvi svojega moža, ki je padel v nemilost Kim Jong Una in je končal pred strelskim vodom.

Teta diktatorja Kim Jong Una, Kim Kjong Hui, se v javnosti ni pokazala že vse od leta 2013 in številni mediji so špekulirali, da so jo takrat umorili skupaj z njenim možem Jang Song-thaekom, vplivnim partijcem, ki je bil s strani režima obtožen izdaje in je tako padel v nemilost režima. No, kot kaže 73-letna sestra Kim Džong-ila ni bila umorjena skupaj s svojim možem, saj je presenetila kot častna gostja ob praznovanju lunarnega novega leta, kjer je na koncertu sedela ob svojem nečaku in njegovi ženi.

Kim Kjong Hui vrhunec kariere doživela v zadnjih letih vladanja Kim Il Sunga
Kim Kjong Hui je vrhunec svoje kariere doživela v zadnjih letih vladanja svojega brata, ko ga je spremljala med inšpekcijskimi pregledi po državi in je delovala kot njegova osebna asistentka in zaupnica. Leta 2010 se je pridružila politbiroju in prevzela čin generala s štirimi zvezdicami. Leta 2013 je bil njen mož aretiran med zasedanjem politbiroja, aretacijo pa so v živo prenašale kamere. Kot se je izkazalo, je končal pred strelskim vodom, glede Kim Kjong Hui pa se je špekuliralo, da bi bila lahko umorjena, zastrupljena, zaprta, da bi lahko storila samomor ali pa, da je umrla zaradi zdravstvenih razlogov.

Foto: STA

Spremljanje dogajanja v Severni Koreji je oteženo
Kot še poroča RT, je spremljanje pomembnih severnokorejskih funkcionarjev za javnost oteženo, saj je pretok informacij strogo nadzorovan. Pogosto se tako zgodi, da se mnogi, ki na Zahodu že veljajo za mrtve oz. umorjene, nato ponovno pojavijo v javnosti.

Rok Krajnc