fbpx

The Economist: Dunaj ostaja najprijetnejše mesto za bivanje, v Vzhodni Evropi je najlepše v Budimpešti, o Jankovićevi “najlepši” Ljubljani nikjer sledu!

Foto: STA

Glavno in največje avstrijsko mesto Dunaj ostaja najprijetnejše mesto na svetu. V Vzhodni Evropi se najlepše živi v Budimpešti. Najlepšega mesta na svetu, kot Ljubljano označuje ljubljanski župan Zoran Janković, pa ni nikjer. Očitno Zoki le ne dela v pravi smeri?!

Dunaj se ponaša s svojo bogato glasbo in umetnostjo, veličastno arhitekturo in edinstveno kavarniško kulturo. Glede na letni indeks, ki ga je sestavilo podjetje Economist Intelligence Unit (EIU), sestrsko podjetje The Economista, avstrijska prestolnica že drugo leto zapored velja za mesto, ki je najprijetnejše za življenje.

Foto: Twitter

London, New York in Pariz se ne uvrščajo visoko
Na seznamu mest, na katerem je razvrščenih 140 mest po indeksu na podlagi razvrstitve v pet kategorij – stabilnost, zdravstveno varstvo, kultura in okolje, izobraževanje in infrastruktura -, Dunaj dosega rezultat v vrednosti 99,1 od 100, s čimer se uvršča tik pred Melbourne. Sydney in Osaka zasedata naslednji dve mesti v prvi deseterici, v kateri prevladujejo avstralska, kanadska in japonska mesta. Višja stopnja kriminala in manj kakovostna infrastruktura sta dva izmed razlogov, zakaj večja mesta, kot so London, New York in Pariz, kljub kulturnim in kulinaričnim atrakcijam zasedajo nižja mesta.

Vir: Economist

Na splošno so se ocene mest zvišale v primerjavi z lanskim letom. V 27 mestih je postalo življenje prijetnejše za bivanje, v 15 mestih pa se je bivanje poslabšalo. Do največjega izboljšanja je prišlo v mestu San Juan, glavnem mestu Portorika, ki se je dvignilo za 20 mest – na 69. mesto – zaradi naložb v zdravstvo in infrastrukturo, in sicer po opustošenju, ki sta ga povzročila orkana Irma in Maria leta 2017.

Sydney je edino mesto, ki se je za dve mesti povzpelo v deseterici mest, in sicer zahvaljujoč izboljšanju okoljske ocene. Avstralsko mesto si prizadeva za boj proti vplivom podnebnih sprememb, kar so začrtali v strategiji “Trajnostni Sydney 2030”. V nasprotju s tem je onesnaženje večje v New Delhiju, ki je izgubil šest mest padel na 118. mesto, Kairo pa je izgubil dve mesti in padel na 125. mesto.

Hana Murn