The Economist: Dunaj ostaja najprijetnejše mesto za bivanje, v Vzhodni Evropi je najlepše v Budimpešti, o Jankovićevi “najlepši” Ljubljani nikjer sledu!

Foto: STA

Glavno in največje avstrijsko mesto Dunaj ostaja najprijetnejše mesto na svetu. V Vzhodni Evropi se najlepše živi v Budimpešti. Najlepšega mesta na svetu, kot Ljubljano označuje ljubljanski župan Zoran Janković, pa ni nikjer. Očitno Zoki le ne dela v pravi smeri?!

Dunaj se ponaša s svojo bogato glasbo in umetnostjo, veličastno arhitekturo in edinstveno kavarniško kulturo. Glede na letni indeks, ki ga je sestavilo podjetje Economist Intelligence Unit (EIU), sestrsko podjetje The Economista, avstrijska prestolnica že drugo leto zapored velja za mesto, ki je najprijetnejše za življenje.

Foto: Twitter

London, New York in Pariz se ne uvrščajo visoko
Na seznamu mest, na katerem je razvrščenih 140 mest po indeksu na podlagi razvrstitve v pet kategorij – stabilnost, zdravstveno varstvo, kultura in okolje, izobraževanje in infrastruktura -, Dunaj dosega rezultat v vrednosti 99,1 od 100, s čimer se uvršča tik pred Melbourne. Sydney in Osaka zasedata naslednji dve mesti v prvi deseterici, v kateri prevladujejo avstralska, kanadska in japonska mesta. Višja stopnja kriminala in manj kakovostna infrastruktura sta dva izmed razlogov, zakaj večja mesta, kot so London, New York in Pariz, kljub kulturnim in kulinaričnim atrakcijam zasedajo nižja mesta.

Vir: Economist

Na splošno so se ocene mest zvišale v primerjavi z lanskim letom. V 27 mestih je postalo življenje prijetnejše za bivanje, v 15 mestih pa se je bivanje poslabšalo. Do največjega izboljšanja je prišlo v mestu San Juan, glavnem mestu Portorika, ki se je dvignilo za 20 mest – na 69. mesto – zaradi naložb v zdravstvo in infrastrukturo, in sicer po opustošenju, ki sta ga povzročila orkana Irma in Maria leta 2017.

Sydney je edino mesto, ki se je za dve mesti povzpelo v deseterici mest, in sicer zahvaljujoč izboljšanju okoljske ocene. Avstralsko mesto si prizadeva za boj proti vplivom podnebnih sprememb, kar so začrtali v strategiji “Trajnostni Sydney 2030”. V nasprotju s tem je onesnaženje večje v New Delhiju, ki je izgubil šest mest padel na 118. mesto, Kairo pa je izgubil dve mesti in padel na 125. mesto.

Hana Murn

 • Andrej

  Jasno, da je za Zokija Ljubljana najlepše mesto na svetu. Katero bi mu pa še odpisovalo krajo in lumparije? Drugod bi že zdavnaj sedel za rešetkami.

  • Boris Polegeg

   Kitajci bi ga že razčetverli !

 • septem artes liberales

  V Budinpesti je sindrom balkanskega nespostovanja reda in zakonov. Ko sem bil pred 2leti na obisku nam je družbi v istem lokalu natakar ttikrat različno računal za isto izbrano pijaco in to brez računa. Budinpesta je svetlobno leto daleč po lepoti in kakovosti napram Dunaju. Je pa vseeno zanimiva, lepa … in vredna oglesa Budinpešta. Najbolj kakovosto na svetu ima vaterpolsko ligo in tatoo mojstre.

  • stajerc5

   Tebe se je pa puberteta za vecno prijela, a ne!?

   • septem artes liberales

    Po čem sklepaš?

  • Dragan Krstič

   Pa poceni prostitutke.

   • septem artes liberales

    Pocen še ne pomen, da so kvalitetne zato zopet to uslugp dobiš takoj za mejo; v Avstriji, najkvalitetnejšo.

    • Dragan Krstič

     Čehinje so pa prve radodajke EU.

 • Dragan Krstič

  Zame je Praga lepša od Budimpešte.

  • skorpijon93

   pa cenejša tudi od Bude

   • septem artes liberales

    Cehinje se top pičke, tudi one izbirajo ktermu dajo. Kurba tudi ne, da vsakemu.

 • Dragan Krstič

  Kaj pa je Ljubljana. 1 km2 centra Ljubljane ki so ga zgradili Habsburžani, okoli pa realsocialistično selo.

 • skorpijon93

  NE, Praga je zanesljivo pred Budimpešto !

 • skorpijon93

  V Avstriji pod pragom revščine živi 14.3 % prebivalcev po podatkih eurostata za leto 2018 , prag revščine znaša 1.239 eur mesečno na osebo , življenjski stroški so višji kot v sloveniji, delavci po zakonu nimajo plačane malice ne potnih stroškov, javni dolg avstrije znaša 73 % BDP , za primerjavo ; leta 2007 ; je pod pragom revščine živelo 12 % avstrijcev, javni dolg je bil 65 % BDP , zaključek ; tudi v Avstriji se je stanje poslabšalo, glede na leto 2007 in prej, avstrijska vojska pa se je znašla tik pred bankrotom ,. hvala vam za razumevanje,

  Avstrijski Dunaj ? kjer je 40 % prebivalcev migrantskega porekla, imajo 10 % stopnjo brezposelnosti, v Pragi je stopnja brezposelnosti za primerjavo 1,6 %, na Dunaju pod pragom revščine živi 21 % gospodinjstev , Dunaj je drag kot žafran ! v Pragi je mesečna vozovnica za javni prevoz ***VSE V ENEM ** le 20 eur , Dunaj ostaja med najdražjimi mesti

  • Schemva Miro

   Čefurjev in kriminala pa toliko,da se drek dela.

 • Wizeman

  Potem očitno nimaš pojma o dogajanju v Budimpešti in Pragi