fbpx

The Guardian o Čeferinu: Prvi val epidemije vodstva Evropske nogometne zveze ni ničesar naučil, nogomet še nikoli poprej tako suženjsko potisnjen na dno!

The UEFA President Aleksander Čeferin (Photo: STA)

Še nikoli poprej nogomet ni bil tako suženjsko potisnjen na dno,” je za The Guardian zapisal Barry Glendenning, ki je situacijo primerjal s filmom Žrelo, v katerem župan noče zapreti plaže, čeprav se zaveda prežeče nevarnosti. Njegova poteza spominja na filmsko uspešnico Žrelo, v kateri župan, čeprav se zaveda nevarnosti, nasprotuje zaprtju mestne plaže. Tudi njegova nespametna poteza iz spomladanskega vala se je izkazala za usodno.

Medtem ko virus pustoši po Evropi, število okužb pa narašča kot še nikoli poprej, nič ne kaže na to, da bi bila Liga prvakov – prvenstvo ki Evropski nogometni zvezi letno ustvari 4 milijarde angleških funtov – prestavljena ali odpovedana. Anglija je pred kratkim po zgledu Francije, Nemčije, Belgije in Grčije in naznanila ponovno ugasnitev javnega življenja, strožje ukrepe pa sta napovedali tudi Španija in Italija. V enaindvajsetih klubih, od sicer dvaintridesetih, je teh sedem držav zastopanih z visokim številom igralcev tako v Ligi prvakov kot tudi v Evropski ligi. V klubih obeh lig so igralci iz štiridesetih držav, ki so trenutno zaradi epidemije, ki ji še ni videti konca, v mirovanju.

Izvedba nogometnega prvenstva seveda vsakič zahteva potovanje tridesetih ali pa štiridesetih članov tima vsakega kluba, ki svoj relativno varen domači mehurček zapustijo zgolj zaradi doseganja finančnih ciljev. “Še nikoli poprej nogomet ni bil tako suženjsko potisnjen na dno,” je za Guardian napisal Barry Glendenning, ki je situacijo primerjal s filmom Žrelo, v katerem župan noče zapreti plaže, čeprav se zaveda prežeče nevarnosti.

Čeferin se ne zmeni za pandemijo
Podobno kot župan iz filma Žrelo, po njegovem ravna tudi predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA), Aleksander Čeferin in njegov izvršni odbor, ki se trudi nadoknaditi tekmovalno sezono Evropske lige in Lige prvakov, ki je bila marca, med prvim valom epidemije, zaustavljena. Spomnimo, Čeferin je 11. marca dovolil tekmo pred polnimi tribunami, ena izmed nogometnih tekem pa je bila tudi izvor izbruha virusa, ki je morda botrovala temu, da je Bergamo postal epicenter koronavirusa v Italiji.

Nogometni klub Lazio je bil prejšnji teden zaradi virusa prisiljen potovati v Bruselj v okrnjeni sestavi, ki je pred tekmo proti Torinu morala tudi v karanteno. Italijanski klub bo sedaj moral potovati v St. Petersburg, kjer so v soboto našteli več kot 18 tisoč pozitivnih testov. To početje se zdi, milo rečeno, nepremišljeno in neodgovorno. Zaenkrat na srečo še noben od nogometnih zvezdnikov zaradi covida ni umrl, upamo seveda da tudi ne bo, vendar pa je virus med igralci nogometnih klubov že terjal svoj davek. Nekatere ekipe so zaradi potovanj in združevanja s svojimi mednarodnimi soigralci, namreč močno tvegale okužbo. V prihodnjih stoletjih, če jih bomo sploh dočakali, so zapisali v Guardianu, študentom zgodovine ne bo primanjkovalo primerov študij s pomočjo katerih bodo skušali razumeti in pojasniti širino nesposobnosti vodstev, ki na prvo mesto postavljajo lastne interese in se iz prvega vala epidemije niso naučili ničesar.

Sara Bertoncelj