fbpx

Tihotapci drog v ZDA postajajo vse bolj agresivni – na obmejne policiste streljajo iz mehiške strani in jih onemogočajo s cestnimi ovirami

Foto: epa

Kartelni tihotapci postajajo vse bolj agresivni do organov pregona. To potrjuje tudi nedavno streljanje na meji, kjer so kartelni tihotapci kar iz mehiške strani streljali na ameriške mejne policiste, ki se trudijo omejiti delovanje članov organiziranega kriminala.

Do najnovejšega napada je prišlo v petek zjutraj, v podeželskem okolju, nedaleč od Los Indiosa v Teksasu, poroča Breitbart. Napad se je zgodil, ko so se agenti, dodeljeni izpostavi Harlingen, odzvali na vozilo, ki se je približevalo reki, kar so agentje prepoznali kot poskus tihotapljenja. Vozilo so skušali ustaviti, vendar je to spremenilo smer in se odpravilo nazaj proti reki, od kjer so tihotapci poskušali prebegniti v Mehiko. Med begom so neznani moški iz mehiške strani začeli streljati na področje kazenskega pregona na ameriški strani. Na srečo nihče od mejnih policistov v tem incidentu ni bil poškodovan.

Organ mejne policije v zasedi opazuje, če bi bilo karkoli sumljivega ali v povezavi s tihotapci. Foto: epa

Pripadnik mejne policije v zasedi opazuje, ali je karkoli sumljivega ali v povezavi s tihotapci. Foto: epa

Do tega čezmejnega streljanja je prišlo le teden potem, ko so kartelni tihotapci v bližino Rio Grande Cityja postavili cestne ovire, da bi zaščitili svoje pakete drog. V tem poskusu tihotapljenja drog so člani kartela pobegnili nazaj proti reki in tako ušli kazenskemu pregonu.

Vozili, ki ju je uporabljala obmejna policija, sta bili onemogočeni, saj sta naleteli na cestne ovire z bodicami, ki so poškodovale pnevmatike in tako ustavile pregon. Ko so le uspeli priti do reke, so tam sicer našli vozilo tihotapcev, v njem pa še nekaj paketov z drogo.

Vse bolj agresivni
Taktika, ki jo uporabljajo tihotapci, se v obeh primerih (torej v primeru, ko iz mehiške strani streljajo na ameriško na obmejne policiste in v primeru uporabe cestnih ovir z bodicami) imenuje “pljusk navzdol”, saj onemogočijo obmejno policijo, tihotapci pa si s tem omogočijo dovolj varno in hitro vrnitev nazaj v Mehiko, preden bi jih organi pregona ujeli. Medtem metodi postajata na območju Teksasa vse bolj agresivni, kartelni tihotapci pa ju uporabljajo za zagotavljanje varnosti njihovega tovora drog in za lastno zaščito.

M. S.