fbpx

Tihotapljenje migrantov bolj dobičkonosen posel kot tihotapljenje drog

Foto: epa

Migrantska kriza je poskrbela za razcvet novega ilegalnega posla, ki naj bi po zaslužkih prehitel ilegalno tihotapljenje orožja in drog v Evropo. Gre za tihotapljenje ilegalnih migrantov, s katerimi naj bi tihotapci zaslužili več milijard evrov. 

Z migrantskim tokom in množico več sto tisoč migrantov, ki želijo na vsak način priti v Evropo, se je močno razcvetel tudi posel nezakonitega tihotapljenja z migranti, in sicer do takšnih razsežnosti, da tihotapci s tem  zaslužijo veliko več, kot bi zaslužili s tihotapljenjem orožja in drog.

”Velikost kriminalnega posla transporta ilegalnih migrantov v Evropo je enormna. Posel je tako velik, da presega celo tihotapljenje orožja in drog v Evropo. Nezakoniti tihotapci migrantov zaslužijo milijarde dolarjev,” je dejal češki obrambni minister Martin Stropnicky.

Češki minister ne pričakuje, da bi Grčija in Turčija ukrepali
Stropnicky je sicer močno kritičen do zmožnosti in pripravljenosti Grčije in Turčije, da bi zmanjšali priliv ilegalnih migrantov v Evropo. ”Nimam nobene iluzije, da bi Turčija kar naenkrat ustavila vse ilegane migrante, ki so na poti v Evropo, ter bi začela kaznovati ilegalne tihotapce. Zavedam se tudi, da Grčija ne bo kar naenkrat pričela identificirati vse migrante, ki vstopajo na njeno ozemlje,” je še komentiral češki obrambni minister.

Dnevno pride v Evropo okoli 5000 migrantov. Stropnicky je bil kritičen do premajhnega števila policistov na južni evropski meji in do še vedno tako odprte politike EU. ”Niso mi všeč rezultati mirovne konference,” je bil kritičen češki minister, ki je dodal, da so evropske oblasti zavrnile predlog Višegrajske skupine, s katerim bi Grčijo začasno izključili iz schengenskega območja, še poroča portal Veterans Today.

M. G.