Tito je bil vzor tiranom v Ugandi in Indoneziji, hrbet pa mu je krila britanska medijska mreža, s pomočjo katere je zavajal Churchilla

Foto: epa

Razkrili smo že, kako je britanski pisatelj Peter Batty v knjigi Kako je Tito zavajal Churchilla razkrinkal tega hladnokrvnega in preračunljivega morilca tudi tujcem, sedaj pa objavljamo še nekaj pikantnosti, kako je imel Tito v oblasti celo britanski medij.

Batty v omenjeni knjigi razkriva podrobnosti, kako je Tito leta 1940 na zahtevo Kominterne izvedel čistko nad še več disidenti znotraj partije. Vključeni so bili tudi tisti, ki niso hoteli z vsem srcem podpreti Nemcev ali so celo bežno podpirali britansko stališče. Ob vseh teh in mnogih drugih grozodejstvih si je skoraj nemogoče predstavljati, kako da tovrstne informacije niso prišle do Churchilla, ki se je pri sprejetju usodne odločitve, da podpre Tita, v žaru vojne decembra 1943, močno zanašal na nasvete svojih bližnjih sodelavcev. “Da jih je partizansko vodstvo vleklo za nos, je zdaj jasno. Kolikor so sami to vedeli in dopuščali, je, milo rečeno, manj očitno. Da so mnogi od njih po vojni v svoj prid širili mite o partizanih – in imeli koristi od ustvarjanja ‘zgodovine zmagovalcev’ -, je teže oprostiti,” je zapisal ter dodal, da je pri zavajanju britanskega premierja igrala pomembno vlogo tudi Britanska mreža BBC: “Poročila častnikov za zveze na terenu, ki so bila kritična do Titovih partizanov, niso prišla do Churchilla in drugih vodilnih ljudi. BBC je igral pomembno in protislovno vlogo v kampanji širjenja dezinformacij.”

Armstrong je navedel primer, ko je BBC hvalil Tita za zavzetje mesta Priboja, čeprav je na omenjeni dan eden od njegovih srbskih kolegov tam nakupoval in ni opazil nobenega partizana!”

BBC partizanom pripisoval mnoge operacije, ki jih sploh niso izvedli oni
BBC pa se je očitno tudi dosledno držal navodil. PWE je recimo 31. decembra 1943 poslal navodilo, ki se je glasilo: “… hvalite partizanske vojaške uspehe, vendar povejte karseda malo o njihovih političnih ciljih.” “Poznejše direktive so postale celo še bolj neposredne, značilna je 27. maja: ”Poudarite, da je Tito svoj komunistični nazor podredil jugoslovanskemu domoljubju in je zanikal, da namerava spremeniti srbski lastninski sistem.'” Vendar pa tistih, ki so odšli med vojno na teren, ni mogel preslepiti niti tako vpliven britanski medij. Stotnik Walter R. Mansfield, ki je bil leta 1943 v Srbiji, je namreč dejal: “V mnogih primerih je BBC lažno pripisoval partizanom mnoge operacije, ki so jih v resnici izvedli četniki. Mihailović in njegovi voditelji so izgubili vsako zaupanje v Britance, ker so bili prepričani, da so jih prodali Stalinu.”

Za “herojem” Titom jočejo celo moški. Ko bi le poznali resnico … Foto: epa

Namesto rdečih banditov “borci za svobodo”
“Ko je bila sprejeta odločitev, da se podpre Tita in prekine z Mihailovićem, je zavezniški propagandni stroj začel delovati. Richard Crossman, ki je bil med vojno močno vpleten v ‘črno’ propagando na BBC: “Dobili smo direktivo, ki se je glasila: “V prihodnje se Mihailovićevih sil ne bo opisovalo kot domoljubov, ampak kot teroristične tolpe, opustili bomo izraz ‘rdeči banditi’ za partizane in ga zamenjali z ‘borci za svobodo’,” knjiga brez olepšav razkriva brutalno resnico o “junaku” Titu in mediju, ki sta očitno delala z roko v roki.

“Ustaljena podoba v mednarodni javnosti prikazuje Tita kot pogumnega partizanskega vodjo, ki naj bi se ves čas vojne boril proti Nemcem, vendar je to daleč od resnice,” ugotavlja avtor, kar podpre z naslednjim dejstvom: “Tito je poskrbel, da so leta 1947 aretirali vse preostale nekomunistične politike in jim sodili na podlagi izmišljenih obtožb. Ko je Ranković, šef policije, dejal, da bo težko najti, česa naj bi bil kriv eden od opozicijskih politikov – Dragoljub Jovanović, vodja srbske kmečke stranke -, je Tito odgovoril: “Potem ga naredite za krivega nečesa!'”

Še več kot desetletje po koncu vojne pristranski in zavajajoči dokumentarci o Titu in njegovi liniji
Dejstvo je, da je BBC igral pomembno vlogo pri opevanju Tita in komunistične strani med vojno, in da je tudi po letu 1945 pomagal ohranjati partizanske mite. “Ko sem se leta 1958 pridružil televiziji BBC, so ustvarjali dokumentarne filme, ki so podpirali Titovo linijo,” razkriva avtor tudi svoje osebne izkušnje, kako je BBC poveličeval morilca stotisočih rojakov, ter zaključi: “Mnoge od držav v gibanju neuvrščenih so bile avtoritarne, enostrankarske diktature kot Jugoslavija in vladali so jim nekateri najokrutnejši tirani povojnega sveta: Idi Amin v Ugandi, Sukarno v Indoneziji, Bokassa v Srednjeafriški republiki. Tito jih je opisoval kot ‘vest človeštva’! Tito je postal zgled za te nove diktatorje.”

Marjanca Scheicher