fbpx

Tito, največji kupec kokaina v Peruju

Dejstvo je, da nihče ne ve, kdo je. Njegovo ime je namreč skrivnost in niti ni znano, kako je videti. Znano je le, da uporablja vzdevek Tito, po jugoslovanskemu diktatorju Josipu Brozu Titu. Srbski vodja narkokartela naj bi bil močnejši celo od razvpitega El Chapa.

Srbski narkokartel je postal eden največjih kupcev kokaina iz Peruja, saj je zbrisal s seznama glavnih lokacij za distribucijo te droge celo Mehiko in Ameriko, svoj trg pa preusmeril v Vzhodno Evropo. Ameriška agencija za boj proti drogam (DEA) je namreč odkrila novega narkošefa, ki naj bi bil celo močnejši in vplivnejši od razvpitega vodje mehiškega kartela Sinaloa, Joaquína Guzmána, znanega kot El Chapo. Gre za od 45 do 50 let starega državljana Srbije, ki operacije vodi iz Peruja, njegov vzdevek pa je Tito.

Tito prevzel primat
Viri, na katere se sklicuje DEA, pravijo, da gre za moškega, ki se je iz Srbije preselil v Peru, tam pa vzpostavil uspešno mrežo trgovine s kokainom. Njegov kartel naj bi z omenjeno drogo oskrboval večino evropskega trga. Pri DEA sicer priznavajo, da ne poznajo prave identitete moškega, ki nosi vzdevek Tito, po nekdanjem jugoslovanskem diktatorju Josipu Brozu Titu. Po do zdaj zbranih informacijah bi lahko njegova moč že presegala vpliv, ki ga je nekdaj imel Joaquín Guzmán, El Chapo, je dejal predstavnik specialne policijske skupine (Dirandro), ki skupaj z DEA išče skrivnostnega Srba. Tita je opisal kot “pošast, ki ne gleda na ceno, da drogo spravi na evropski trg”.

Foto: Wikimediacommons.org

V Peru prišel pred 10 leti
Tito naj bi bil v Peru prispel pred okrog desetimi leti in začel vzpostavljati lastno mrežo distributerjev, ki jih je združil v narkoklan. Pred tem naj bi bil v Srbiji boksarski trener in prek vez, ki jih je stkal v športu, med katerimi je bilo tudi nekaj ljudi iz podzemlja, vzpostavil povezavo z južnoameriškimi trgovci iz Bolivije, Kolumbije in Peruja. Pri tem mu je pomagal znani član kriminalne skupine Amerika Zoran Jakšić. Kokain visoke kakovosti, ki ga nadzira Titov klan, v Evropo prihaja z ladjami, letali in tudi s podmornicami. Titova skupina kokain v glavnem pošilja v Belgijo, od tam pa še v druge evropske države. Južnoameriški preiskovalci trdijo, da srbski kralj kokaina z vsakim prodanim kilogramom na evropskem trgu zasluži najmanj 44 tisoč evrov, medtem ko stroški proizvodnje in distribucije droge ne presegajo tisoč evrov na kilogram.

Aretirali vidne člane
Agencije in policijske enote, ki se borijo proti trgovcem z drogami, so v preteklosti že aretirale nekaj vidnejši članov Titove ožje ekipe. Že omenjeni Zoran Jakšić je bil v Limi obsojen na 25 let zapora. Aretirali so ga leta 2016. Nekdanji boksar in državljan Srbije David Cufaj je bil aretiran januarja 2017, potem ko je iz Peruja poskušal v Bruselj pretihotapiti dve toni kokaina. V začetku letošnjega leta so ga izpustili iz pripora. V Belgijo je več kot tono težko pošiljko poskušal dostaviti tudi Smail Šikalo, Cufajev prijatelj, a so ga prijeli v začetku letošnjega leta.

Konkurenca balkanskim bojevnikom?
Zanimivo pri tem je, da so prav pred dobrimi desetimi leti, torej v času, ko je Titov kartel začel vzpostavljati lastno mrežo distributerjev, v glavnem mestu Urugvaja aretirali enega od članov drugega narkokartela, imenovanega Balkanski bojevnik. Za naš tednik je leta 2017 Anastazije Martinčić, takrat še iz zapora, povedal, da je to najmočnejši kartel, najmočnejša mafija na svetu. “Escobar je bil v plenicah za nas. Tu je orožje, tu so tone kokaina. Samo v Urugvaju je bilo zaseženega dve toni dvesto kilogramov, petsto kilogramov pa v Argentini. Mesečno je bilo distribuiranih dvajset do trideset ton. Escobar ni nikoli delal s takimi količinami. Mehičani in Kolumbijci dosežejo kvečjemu 500 kilogramov kokaina, da ga pošljejo v Ameriko. To je vrh,” je v začetku 2017 dejal takrat še zapornik Martinčić. Takrat nas je zanimalo tudi, od kod pošiljajo drogo v Evropo. “Iz Brazilije, Argentine, Urugvaja, za Severno Ameriko pa iz Čila, ker imajo posebno trgovinsko pogodbo, podpisano z ZDA, in so kontrole manjše,” nam takrat dejal Martinčić in dodal, da tudi v Severno Ameriko in Kanado za prevoz droge najemajo jugoslovanske mornarje. “Ali so tako dobri?” – “Ne, so najcenejši,” nam je odgovoril Martinčić . Prav tako jih najamejo za prevoz droge v Južno Afriko.

Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik (Foto: Demokracija.si/Matic Štojs Lomovšek)

Imeli svoji podmornici
Peruja pa nam Martinčić takrat ni omenjal. Omenil pa je podmornico, s katero so pošiljali po pet ton droge skupaj. “Taka, kot je v Pivki – podmornica P-913. Črna gora jo je dodelila Sloveniji kot del jugovojske. Mi smo dve ukradli. Tretjo pa so nam vzeli. Bi jo kupil, če bi mi jo prodali. Nosi lahko pet ton droge. Še vedno dve delata z našo staro posadko.”

Petra Janša