fbpx

Pogumna borka, ki jo lahko vsak trenutek ubijejo

Sabatina James

Sabatina James. Avstrijka pakistanskega rodu, ki se je iz islama spreobrnila v krščanstvo. In s tem podpisala svojo smrtno obsodbo, zaradi česar jo na vsakem koraku spremljata dva telesna stražarja. Toda ni obupala – in je napisala knjigo “Šeriat v Nemčiji”, v kateri je obračunala tudi z naivno integracijsko politiko. 

V zadnjem kotičku vaške gostilne sedi Sabatina James in vzklikne: “Krasno!” Gleda skozi okno, ki nudi čudovit razgled na lesketajoče se jesenske gozdove in pisana pobočja vinograda. Pri sosednjih mizah godrnjajo družbe starejših gostov. Vendar to komaj duši glasnost 33-letnice. “Krasno,” spet zakliče in se ozre proti svojima spremljevalcema, moškima z resnima izrazoma in pobritima glavama, ki sta široka kot omari – svojima telesnima stražarjema.

Vedno s telesnimi stražarji
Bojeviti muslimani so kritičarki islama in publicistki večkrat grozili z umorom. Zato se – najsi bo pri frizerju, v trgovini ali v tej odročni južnonemški vaški gostilni na neki vzpetini, kjer je dogovorjena za intervju in si naroči krožnik praženega krompirja – telesni stražarji ne ganejo več od nje.

Odkar ji islamski ekstremisti in njeni lastni sorodniki ne priznavajo pravice do življenja, kar utemeljujejo z njenim bogoskrunstvom, je to za Avstrijko pakistanskega rodu normalen vsakdanjik. Nekdanja muslimanka se je namreč pred desetletjem spreobrnila v katoliško vero – in to ne povsem potiho, ampak javno. Napisala je knjigo o prednostih svoje nove vere in je o tem tudi predavala. To jo je pripeljalo do življenja pod policijsko zaščito.

“Pomembno se je ukvarjati z nepravilnostmi v dejansko obstoječem islamu, namesto sanjati o reformiranem islamu.”

Kritičarka islama in avtorica knjige
V preteklih letih se je nekoliko umaknila iz javnosti in je delala predvsem znotraj svojega registriranega Društva za pravice žensk Sabatina. Le-to letno podpre približno 100 žensk, ki jim grozi prisilna poroka ali umor iz časti, in tudi bivše muslimanke, ki so preganjane zaradi svojega izstopa iz islama. Sedaj pa je s svojo novo knjigo “Šeriat v Nemčiji” vstopila v ring politične kritike islama in izzvala javni spopad.

In ker je njeno polemično pisanje polno napadov na vse, kar je v nemškem islamu uglednega, bo napad doletel tudi njo. Vendar je to le delno zaskrbljujoče, kajti Jamesova kljub nežnemu, skoraj krhkemu vtisu, ki ga daje, v sebi nosi bojevito vzdržljivost, poroča Die Welt.

Njena lastna družina jo je hotela prisilno poročiti
To dokazuje predvsem njeno trpljenje. V tem je tudi razlog, da je Jamesova sploh ubrala pot kritike islama. Začelo se je leta 1992, ko se je družina preselila v avstrijski Linz in je Jamesova spoznala zahodni način življenja. Nekaj let kasneje, ko je bila stara 17 let, so jo starši seznanili, da se bo poročila s svojim bratrancem v Pakistanu. Ker se je uprla, so jo pod pretvezo zvabili v Pakistan in jo prisilno vpisali na medreso.

Ženska mora prenašati pretepanje moža
Tam so ji vcepljali, da se mora ženska v skladu z Alahovo voljo podrediti svojemu možu, prenašati njegovo pretepanje in sprejeti partnerja, ki so ga zanjo izbrali starši. Ko je navidezno pristala na zakon, je smela Sabatina James za kratek čas spet odpotovati nazaj v Avstrijo. Takoj po prihodu je staršem pojasnila, da se ne bo nikoli poročila z bratrancem ter da religija, ki ji kaj takega predpisuje, ni njena. Jamesova je prestopila v drugo vero. Zato jo je družina  zavrgla in ji grozila s smrtjo.

Od takrat živi sama – na različnih mestih, pogosto v samostanih, v spremstvu telesnih stražarjev ali pod policijsko osebno zaščito, predvsem pa brez staršev, bratov in sester. To traja že skoraj deset let. Vendar se ni zlomila. Prav nasprotno. Skoraj vsi, ki srečajo Sabatino James, jo opisujejo kot veselo žensko s pozitivnim odnosom do življenja. Ona to pripisuje Bogu. Kot pravi sama: “Bog mi vedno znova daje moč, da sprejemam svoje trpljenje in pri Njem najdem zatočišče.” In pri tem pocuka za svojo verižico, ki jo v katoliškem duhu krasi podoba Matere Božje.

Reformirani islam le utopija
Zaradi njene težke, za kritike islama netipične usode, marsikdo dvomi, če je Jamesova resnično sposobna analizirati islam. Publicistka Lamya Kaddor, ki se zavzema za reformirani islam, je že pred leti opozorila, da je večina kritikov islama z muslimanskim ozadjem “doživela travmatično izkušnjo”. Iz tega naj bil potegnili “radikalni zaključek, da je islam kratko malo kriv za njihovo nesrečo”. In po besedah Kaddorjeve tako izkrivljajo podobo svetovne religije.

Sabatina James pa na to gleda drugače. Temu nasprotuje in trdi, da šele tovrstne izkušnje trpljenja dajejo zagon za kritiko dejanskih razmer: “Postaviti se je potrebno na stran žrtev in se ukvarjati z nepravilnostmi v obstoječem islamu, namesto da se sanja o reformiranem islamu.”

Kaj pomeni popolno pomanjkanje svobode
Kdor ni nikoli trpel pod islamizmom, ne ve za njegovo nevarnost, ker ni še nikoli doživel popolnega pomanjkanja svobode. Medtem ko Jamesova govori, pogleda za hip tako resno in odločno, da ob njej celo telesna stražarja z mešanico jabolčnega soka in mineralne vode delujeta kot krotki jagnjeti.

Nesporno je, da Sabatina James opozarja na dejanske razmere, od katerih večina odvrača pogled. Tudi Volker Kauder, predsednik frakcije CDU/CSU v nemškem zveznem parlamentu, ji je nedavno pritrdil, da »nam odpira oči za probleme, ki jih ne vidimo ali nočemo videti«, še piše Die Welt.

M. K.