fbpx

To je biser ameriške vojaške tehnologije, ki bo kmalu v rokah Čehov in Poljakov

Ameriško večnamensko bojno letalo F-35. Vir. EPA

Tako Poljska kot Češka sta se odločili posodobiti svojo floto vojaških letal. Stara ruska letala bodo zamenjali z ameriškimi večnamenskimi letali F-35. V tem času se je v slovensko državno vodstvo iz povsem politikantskih razlogov odločilo odpovedati nakup nemških oklepnikov Boxer, ki bi vsaj za silo popravili slovenske obrambne zmogljivosti. Zakaj države v okolici krepijo svoje obrambne zmogljivosti, Slovenija pa jih efektivno zmanjšuje? 

Hrbtenico letalskih sil Poljske in Češke obeh držav so še do nedavnega predstavljala ruska letala iz konstruktorskih birojev Mikojan Gurevič in Suhoj. Menjava z najnovejšimi F-35 bo predstavljal gigantski skok v zmogljivosti njihovih oboroženih sil. V znamenju tesnega zavezništva med državami se bodo poljski in češki piloti šolali v ameriških vojaških bazah.

Poljaki so 35 ameriških f-35 naročili že leta 2019. Nakup jih je stal 6 milijard dolarjev. Čehi so se za nakup odločili šele pred kratkim. Pogajanja o nakupu 24 letal tipa F-35 so sicer še v teku, poroča Defensenews.

Obe državi bosta nakup izvedeli prek posebnega vojaškega programa, ki deluje po konceptu vlada vladi, nakup pa bo vključeval tudi šolanje vojaških pilotov. To so namreč zahtevna letala, opremljena z najnovejšo informacijsko tehnologijo, zaradi katere je letenje z njimi precej drugačno kot s starimi lovci in jurišniki iz sovjetske dobe. Po poročanju mednarodnih medijev bo izobraževanje pilotov potekalo v ameriški bazi Fort Smith.

Nemški oklepniki Boxer (Foto: epa)

Quo Vadis, Slovenija?
V času, ko se države v naši neposredni okolici oborožujejo, pa se Slovenija efektivno razorožuje. Vlada Roberta Goloba je takoj ob nastopu svojega mandata napovedala revizijo nakupa oklepnikov Boxer, s katerimi bi Slovenija lahko končno izpolnila svojo zavezo o ustanovitvi srednje bataljonske skupine. Že na samem začetku je bilo jasno, da je edini namen “revizije” nakupa njegova odpoved, saj so koalicijski partnerji, ko so bili še v opoziciji, velik del svojega političnega kapitala kovali na politiki enostranske razorožitve in popuščanja ruskemu agresorju.

Če k temu dodamo še nedavno izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon, da Slovenija ni naklonjena vstopu Ukrajine v Nato, se začne izrisovati tragična slika varnostne in zunanje politike Golobove vlade. Ta je na žalost na moč podobna ludistični politiki, ki so jo slovenski komunisti zagovarjali v času slovenske osamosvojitve. Ta je bila – Slovenijo narediti čim bolj ranljivo in podredljivo zunanjim gospodarjem, tokrat pač Rusom, in se približati ravno dovolj, da imajo ti še vedno občutek, da na zahodu niso izgubili še čisto vseh prijateljev.

Gal Kovač