To je človek, ki je iz ognja notredamske katedrale rešil trnjevo krono!

Ob robu zadnjega izmed požarov v francoskih cerkvah, ki je pretresel krščanski svet in je v ponedeljek izbruhnil v francoski prestolnici v katedrali Notre-Dame in ogrozil UNESCO-vo svetovno dediščino, je Catholic Herald objavil tudi navdihujočo zgodbo pogumnega Jeana-Marca Fourniera. Gasilski kaplan je skupaj z drugimi gasilci tvegal življenje in vstopil v gorečo Notre-Dame, da bi obvaroval svete relikvije, trnjevo krono, monštranco in oblačila svetega Alojzija.

Duhovnik Jean-Marc Fournier je po svojem junaštvu javnosti znan že iz leta 2015, ko je pogumno pomagal žrtvam grozodejstva v Bataclanu, ki so ga izvedli skrajneži samooklicane Islamske države, kot vojaški kaplan  pa je v Afganistanu preživel napad iz zasede, v katerem so islamisti ubili 10 vojakov.

Francoski duhovnik, ki vedno rešuje in pomaga, kjerkoli se pojavi, je pomagal ranjencem v terorističnem napadu na Bataclan. Preživel je tudi napad iz zasede v Afganistanu, tokrat pa se je pojavil kot junak požara v Notre-Dame. Pred štirimi leti se je zavzel za ranjence in jih tolažil po enem najhujših terorističnih napadov  v Parizu v tem stoletju, ko je bilo na koncertu skupine Eagles v Bataclanu leta 2015 pobitih 89 ljudi.

Tvegal življenje, da bi ohranil svete relikvije
Jean-Marc Fournier, kaplan pariške gasilske brigade, je v ponedeljek zvečer takoj po prihodu na mesto požara brez pomišljanja odhitel  naravnost do relikvij, ki so bile shranjene v katedrali, da bi jih rešil pred uničujočim ognjem.

Gre za svete relikvije: monštranco, obleko svetega Alojzija in trnovo krono, ki jo je nosil Jezus, ko je bil križan. Zapisi o njenem obstoju datirajo v šesto stoletje, hranili pa naj bi jo kristjani  v Jeruzalemu. Med križarskimi vojnami leta 1238 jo je cesar iz Konstantinopla dal kralju Ludviku IX, da bi dobil njegovo podporo in poskusil ohraniti svoj razpadajoči imperij.

The Holy Crown of Thorns displayed at a ceremony at Notre Dame Cathedral in 2014. The holy relic was saved from destruction in last night's blaze by chaplain of the Paris Fire Brigade, Jean-Marc Fournier

Etienne Loraillere, urednik francoske katoliške televizijske mreže KTO, je ob tem tragičnem dogodku povedal, da je oče Fournier, ki je šel z gasilci v katedralo Notre-Dame, da bi rešil trnjevo krono in druge relikvije, absolutni junak. “Nobenega strahu ni pokazal, ko je šel naravnost k relikvijam v katedrali in jih rešil. Vsak dan ima opravka z življenjem in smrtjo, zato ne pozna strahu,” je dejal.

Požar, ki je ogrozil celotno poslopje katedrale Notre-Dame, je bil po velikem trudu Fourniera in drugih pariških gasilcev na srečo še pravočasno omejen, da na katedrali ni povzročil še hujše škode, je poročal Catholic Herald.

Franci Donko

 • freedomfighter

  Res neverjeten dosezek…vcasih so hvalili ljudi ki resijo zivljenja ne pa ene stare trne

  • garfi

   bulšitar spet ti
   raje povej kdo je naročil in izvedel načrtovan požig
   bom kar sam GLOBALISTI

   • freedomfighter

    Ja ne vem ker nisem komunist da bi ustvaril resnico preden so koncane vse preizkave…za razliko od tebi podobnih ki na prav komunisticen nacin recete…nam je vseeno za preizkave mi vemo resnico…text book communism…who cares about evidenc, we dont need them for revolution a ne?

    • garfi

     bulšitar obvladujete medije sodstvo in policijo in ulico
     preišči si glavo in našel boš jamo

     • freedomfighter

      Tocno to komunisti pravijo za burzuazijo

   • Perkele

    In kaj imajo globalisti od tega, a ni turizem ena najmočnejših panog, ki pomaga pri širjenju globalizma in nas kulturno bogati. Zakaj bi potem rušili najbolj obiskane turistične znamenitosti.

    • garfi

     teb nič ne pomaga niti brca v rit

     • Perkele

      Psi?

  • AlternativaZaSlovenijo

   Res, neverjetno “bistroumen” komentar.

 • etrusk

  Zanimivo vprašanje, če res bog obstaja , zakaj je to dovolil in pustil da je zagorela. zgodovinska znamenitost.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Je rekel, da jo je treba prenovit, začenši pri strehi.

 • Olga101

  Bog ga blagoslovi! Takšni duhovniki so skozi zgodovino ohranjali vero in stali pogumno ob strani trpečim, tudi za ceno lastnega življenja! Lahko so svetel vzgled vsem ljudem!

 • garfi

  ničesar ni rešil dokler ne bodo premagani satanistični gLobaListi in papež,
  ki stojijo za temi zločini
  RKC in cel svet imajo v krempljih
  Papež Frančišek in 12 javnih promocij ene svetovne religije ali novega svetovnega reda
  https://ambasador21.wordpress.com/2019/02/14/papez-francisek-in-12-javnih-promocij-ene-svetovne-religije-ali-novega-svetovnega-reda/

  • Franc Šink

   Eden od illuminatov. hvala bogu imamo še v rezervi zaslužnega papeža.
   Bog mi oprosti.

 • garfi

  vse s tem požarom je enako sumljivo kot napad na WTC zgradbe
  dokler folk ne bo tega dojel ni rešitve

 • učko

  Jah farji, od zdej naprej boste moral stražariti na svojih objektih. V jugovojski smo temu rekli “požarstvo” oziroma požarna straža !!!!!!!!!!

  • ZatonMesecnikov

   vsi ti objekti spadajo pod kulturno dediščino.

   Razen če ti ni všeč, da nekdo požiga kulturno dediščino?

 • xtc

  Nebi me presenetilo ,če bo žrtev terorista ali bo umrl sumljive smrti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!